05/07/14 12:56
(http://noresharski.com/)

Протестна мрежа внесе в ЦИК сигнал срещу агитационни материали на „Атака“

Активисти на Протестна мрежа внесоха в Централната избирателна комисия сигнал срещу агитационни материали на парламентарно представената партия „Атака“ за евроизборите, които не са съобразени с изискванията на Изборния кодекс (виж фотогалерия тук).

Протестиращите показаха снимки на билбордове и други носители за външна реклама с наименованието на партията и изображение на водача на листата за избори за членове на Европейския парламент и председател на партията Волен Сидеров. Върху тях е поставен бял квадрат с цифрата 20, което е номерът на партията в бюлетината за вота на 25 май, но липсва изрично поставеното от Изборния кодекс условие за поставяне на информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Според активистите от Протестна мрежа кодексът се заобикаля, като политическата агитация в предизборен период се представя за реклама на медийна услуга. “Обръщаме се към ЦИК, за да укаже на ПП “Атака“ да постави този надпис на всички свои агитационни материали – да изпълни изискванията на Изборния кодекс или да премахне материалите през периода на предизборната кампания“, пишат те.

Noresharski.com публикува пълния текст на сигнала, внесен днес в централата на ЦИК:

СИГНАЛ
до ЦИК
относно нарушаване на правилата за предизборна агитация от
ПП „Атака“

Уважаеми членове на ЦИК,

ПП „Атака“ разпространява на билбордове и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за избори за членове на Европейския парламент и председател на партията г-н Волен Сидеров.

Успоредно с това, на същите носители се рекламира партийната телевизия „Алфа“. Стотици билбордове, стени на сгради и други носители в цялата страна са с тези обозначения, които представляват политическа агитация.

Смятаме, че по този начин се заобикалят изискванията на Изборния кодекс, като политическата агитация в предизборен период се представя за реклама на медийна услуга.

Изборният кодекс предвижда всеки агитационен материал в предизборна кампания да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле (чл. 183, ал.2 от ИК).

Обръщаме се към ЦИК, за да укаже на ПП “Атака“ да постави този надпис на всички свои агитационни материали – да изпълни изискванията на Изборния кодекс или да премахне материалите през периода на предизборната кампания.

Загрижени за спазване на изискванията на Изборния кодекс, насочваме сигнала към ЦИК, тъй като такива агитационни материали са залели цялата страна, и считаме за нецелесъобразно да сезираме всяка една отделна РИК, на чиято територия са разположени агитационните материали, както и да идентифицираме и описваме всяко едно нарушение поотделно.

Настояваме ЦИК да даде указания на ПП „Атака“ да приведе своите агитационни материали на територията на цялата страна в съответствие с изискванията на Изборния кодекс.

Прилагаме снимков материал.

С уважение:
Представители на ПМ
Контакт за обратна връзка: protestnamreja@gmail.com

София
07.05.2014г.

The post Протестна мрежа внесе в ЦИК сигнал срещу агитационни материали на „Атака“ appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване