05/08/14 21:03
(http://www.klassa.bg/)

Лекари очакват нови проблеми с парите за здраве

 Болниците ще разполагат едва с около 70% от бюджетите си в следващите месеци, прогнозират лекари. Според болнични шефове основна причина била липсата на прозрачност в разпределението на средствата, предаде NovaNews.bg.

Медиците недоволстват и срещу политиката на Българския лекарски съюз (БЛС). Настояват браншовата организация да оттегли подписите си от договорите с НЗОК.

Лекарският съюз свиква извънреден събор утре във Варна, на който ще се решава дали да започне масови протести на 15 май.

Лекари обаче настояват на събора да не се поставят организационни въпроси, а да се вземат конкретни решения за задълбочаващите се проблеми в системата.

"Болниците трябва да бъдат готови средно между 25 и 30% от дейността, която отчитат, да не се заплаща, което ги въведе в много лоша ситуация. Те не трябва да плащат на свои договорни партньори, някои дори няма да плащат пълния размер на месечното възнаграждения на персонала си”, обясни шефът на болницата "Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

"Препоръките към Лекарския съюз са да не върви след събитията, а да улови пулса на здравеопазването. В крайна сметка те трябва да застанат и да кажат, че искат прозрачност, да знаят за какво се харчат парите”, заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

"Част от делегатите на предстоящия събор ще предложат актуализация на Националния рамков договор в частта за финансиране на болничната помощ, защото в момента НЗОК взема решения, а БЛС мълчи“, каза д-р Андрей Кехайов - делегат на събора и бивш председател на съсловната организация, предаде БНР.

"С тези действия и бездействия Лекарският съюз води към унищожаване на организацията и е необходима обективна преоценка за участието ни в здравната система. Дали ръководството ще има смелост да си оттегли подписите, защото очевидно те са участвали в подписването на нещо, което не беше споделено на Събора“, допълва Кехайов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване