05/08/14 06:20
(http://www.klassa.bg/)

СЗО: От замърсяване на въздуха са умрели 3.7 млн. души

 Експерти от Световната здравна организация със седалище в Женева са установили, че половината градско население диша въздух, чиито замърсители надвишават поне два, два и половина пъти максимално допустимите норми. 

Това повишава риска от възникване на сериозни заболявания като инсулт, сърдечно-съдови болести, рак на белите дробове, както и хронични респираторни заболявания като например астма. Като основни фактори за замърсяването на въздуха се посочват транспортните средства, енергоемкото жилищно строителство, твърде голямото използване на енергия, развитието на промишлеността. Според данни на СЗО от замърсяването на въздуха в света през 2012 г. са умрели 3.7 млн. души. Според изследването първи по замърсяване на въздуха страни са Пакистан, Афганистан, Индия, Иран и Бахрейн. Там средната годишна концентрация на частици с диаметър 10 микрона или по-малко е 540 микрограма на куб. метър. Според препоръките на СЗО средната годишна концентрация на такива частици не бива да превишава 20 микрограма на куб. м. Най-замърсен е въздухът в град Пешавар, който е с население 3.6 млн. души. На второ място идва друг пакистански град Равалпинди /448микрограма на куб. метър/, на трето - афганистанския Мазари-Шариф /334/. За най-чист градски въздух спрямо останалите претендират градовете в САЩ, Австралия и Канада
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване