05/08/14 21:05
(http://www.klassa.bg/)

Сирийските бунтовници взривиха хотел "Карлтън" в Алепо

 Сирийските бунтовници взривиха днес известния хотел "Карлтън" в Алепо.

При атентата са загинали най-малко 14 войници и бойци от подкрепящите режима милиции, които са се настанили в сградата от началото на конфликта в Сирия, предаде Франс прес.

"Най-малко 14 войници от правителствените войски и помощните части бяха бяха убити, когато бунтовнически ислямистки бригади взривиха историческия хотел "Карлтън" в Стария град на Алепо", съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека.

За целта те са взривили голямо количество експлозиви, разположени в тунел, прокопан под сградата. По-рано беше съобщено за 50 загинали, както и за втора експлозия в квартал Ас Сувейка.

Сирийската държавна телевизия съобщава, че хотелът е бил напълно разрушен. Унищожени са и околните исторически сгради.

Видеоклип, разпространен от Ислямския фронт, основната бунтовническа коалиция, поела отговорността за атентата, показва огромна гъба с цвят на охра, издигнала се край известната цитадела на Алепо.
 

Хотел "Карлтън", разположен срещу входа към цитаделата, беше едно от най-луксозните заведения в бившата икономическа столица на Сирия, докато тя не беше опустошена от боевете. Той имаше историческа част - някогашна болница от 19-и век - към която е било достроено модерно крило, с общо 90 стаи.

Старата част на Алепо, подобно на целия град, е разделена между бунтовниците и лоялните на режима сили. Цитаделата, която датира от 13-и век, се намира в частта, контролирана от правителствените сили на юг от разделителната линия.

В опитите си да доближат силите на президента Башар ал Асад, бунтовниците използват и експлозиви, взривявайки сгради. Гражданската война в Сирия достигна Алепо, втория по големина град в страната, през лятото на 2012 г., след офанзива на бунтовниците, които се опитват да свалят режима на Асад.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване