05/08/14 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Фандъкова прави фокуси с покойници, общинският съвет й помага

Това е теренът край гробищата, който общината ще купува за цена около 3 пъти по-висока от цената на подобни терени в София. Снимка: в. Новинар

Общинският съвет на София неотдавна упълномощи кметицата Фандъкова да купи 87,8 декара парцел до Софийски централни гробища, за да ги разшири. Сумата, предвидена за целта е 10.5 млн. евро (20, 5 млн. лева без ДДС). Тя ще бъде изплатена на съдия изпълнител, който продава имота в полза на СИБанк.

Предложението за тази сделка идва от Столична община, но е внесено в Общинския съвет от съветници от всички цветове – ГЕРБ, БСП, НДСВ и др. Фактите говорят, че тази сделка е прахосване на парите на софиянци в нечия полза, прикрито с манипулирани данни за погребенията в София.

Най-напред, цената на която общината купува парцела за гробове, излиза около 120 евро на кв. м. без ДДС. Бърза справка показва, че в момента има имоти в София по 100-ина дка, дори на по-представителни места, с лице към булеварди, които се продават за 30-70 евро на кв. метър. И дори на тази цена не могат да се продадат.
Защо тогава общината трябва да даде толкова пари за този парцел?
Който освен това се оказва, че е бил собственост на общината и по най-стария план на София е част от софийски Централни гробища. (В e-vestnik вече писахме как през 1992 г. започва поредица от няколкогодишни врътки, благодарение на които парцелът е продаден на частни лица за 523 хил. лева. - виж тук). Новите му собственици го препродават, а следващите го залагат за кредит от СИБанк в размер на 9,77 млн. евро, по времето, когато шеф там е Цветелина Бориславова. Кредитът не е погасен и сега банката продава имота, защо не обратно на общината? А общината представя сделката като грижа за разширяване на гробищата.

Съдия изпълнител

вече два пъти обявява този имот за продан,

първоначално за сума над 10,9 млн. евро без ДДС. Втората оферта е за 25,5 млн. лева с ДДС. Никой не ще да го купи за толкова пари. Само Столична община може да ги изръси от нашия джоб. За това са единодушни кметството и Общинският съвет. Общината представят пред съвета и обществото едни аритметики за липсата на гробни места и увеличен брой смъртни случаи в София, според които най-вероятно Фандъкова трябва да прави фокуси с покойници.

По информация на Столична община (СО), представена пред Общинския съвет: „Дългогодишната статистика показва, че среднодневния брой на смъртните случаи в София е около 60. При отчитане ползването на запазените за „вечни времена”, местата за покой намаляват среднодневно с около петнадесет. Това определя проблема със свободните места в гробищните паркове в София като изключително тревожен и неотложен за решаване.”
Според справка на общината към 09.12.2013 г. специализираното звено на СО разполага с 1005 нови гробни места.
Ако посочените числа са верни, то свободните места за покойни софиянци са изчерпани още в края на миналата година. Щом по общински данни гробните места са свършили, оттогава досега, вече четири месеца, с мъртвите в София какво се случва?
Да не би общината да е пристъпила към балирането на покойници?…

Възможните отговори не са много:
а) Всички са кремирани? – Отпада, крематориумът не е с такъв капацитет (ако се спазват правилата);
б) Съхраняват се в хладилни камери? – Няма толкова оборудване;
в) Оставени са непогребани? – Не е истина.

Гробищната дейност в София отдавна е за книгата за антирекордите на „Гинес”, първо, с измислено „ноу-хау за кремиране” в „София крематориум” АД, което е невъзможно и го няма по света. Също и с фактическия, но необявен фалит на частното гробище в Бояна, появило се по силата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване