05/09/14 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Китай: радикализация на уйгурите и мерки за сигурност

Франс прес

Уйгурите са тюркска етническа общност, която от векове се бори за независимост и се мъчи да отвоюва земята си от Китай. Снимка: gps.caltech.edu

Зрелищни и кървави нападения с хладно оръжие на обществени места в Китай показват, че насилието ескалира. Те се приписват главно на мюсюлмани уйгури от Синцзян-Уйгурския автономен район заради втвърдяването на мерките за сигурност в този регион, смятат анализатори.

Дълго време проявите на насилие в Синцзян, разположен в западните гранични райони на страната и населен от тюркоезични мюсюлмани уйгури, бяха насочени към местните власти или се изразяваха в междуетнически размирици. От миналата година обаче редица нападения в региона, а вече и в останалата част на Китай, говорят за рязка промяна на мащаба.

През октомври м.г. бе извършен самоубийствен атентат на пекинския площад “Тянанмън”, символа на властта. Трима уйгури, пристигнали от Синцзян, се врязаха с колата си в един от входовете към Забранения град, според официалната версия.

В началото на март при нападение от няколко души с хладно оръжие на гарата на Кунмин в югоизточната провинция Юнан завърши с 29 убити и 143 ранени. Касапницата бе приписана на ислямистки сепаратистки движения от Синцзян-Уйгурския автономен район.

Миналата седмица при атентат, извършен с нож и експлозиви пред гара в Урумчи, столица на Синцзян-Уйгурския автономен район, бяха убити двама нападатели, които взривиха поясите си с експлозиви, както и един цивилен, а 79 души бяха ранени.

Макар, че нищо не бе разкрито за самоличността на нападателя, който във вторник наръга с нож шестима пътници пред гарата в Кантон (Южен Китай), това ново нападение с хладно оръжие срещу случайно подбрани цивилни още повече засили тревогите.

Според Рафаело Пантучи, експерт от лондонския Кралски обединен институт по въпросите на отбраната, тези нападения са “тревожни” и изглежда показват промяна в тактиката на екстремистите, които се възприемат като “принадлежащи към потиснат народ”.

“Очевидно хора, които смятат, че посланието им остава неразбрано, че не са чути, започват да вдигат повече шум”, посочи той.

Уйгурите са основният етнос в Синцзян-Уйгурския автономен район. Те заявяват, че са преследвани от китайските власти, че са забравени при икономическия възход и са жертви на репресивна политика срещу тяхната религия и култура.

Напрежението се изостри през последните години, особено след вълната от междуетническо насилие през 2009 г. в Урумчи, взела около 200 жертви.

При първото си официално посещение в Синцзян-Уйгурския автономен район миналата седмица китайският президент Си Цзинпин призова за по-безкомпромисна борба срещу “тероризма”.

Властите охотно обвиняват Ислямистката партия на Туркестан (ИПТ) и Ислямското движение на Източен Туркестан (ИДИТ), които са радикални сепаратистки групировки, че вдъхновяват и дори организират тези прояви на насилие от съседните страни в Централна Азия.

“Китай сега е изправен пред много сериозна терористична заплаха, която идва от идеологията (на тези групировки), но също и от структурите за обучение, създадени от ИПТ в Северен Вазиристан”, в пакистански погранични райони, смята Рохан Гунаратна, преподавател в Нанянския технологичен университет в Сингапур.

“ИПТ вербува и радикализира известен брой уйгури за извършване на терористични действия”, увери той. По негови думи неотдавнашните атаки са “важни етапи”.

Мнозина други експерти обаче се питат какво е реалното влияние на ИПТ - маргинално, неизвестно движение, което е пускало видеоклипове, в които изразява задоволство от нападенията в Китай, без обаче да поема отговорност за тях. Впрочем, досега никой не е поемал такава отговорност.

“Ако зад тези нападения стои някаква организация, това ще е по-скоро разположена в самия Китай организация, защото едно международно движение ще има интерес шумно да поема отговорност за тях”, подчерта Шон Робъртс, преподавател в американския университет “Джордж Вашингтон”.

“Много терористични прояви минават без такава организация”, каза той, давайки пример с атентата на Бостънския маратон, който бе извършен “от само двама души”.

Тази предпазливост се споделя от Скот Харолд, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване