05/09/14 23:51
(http://e-vestnik.bg/)

Недоволните хървати пренебрегват изборите за Европейски парламент

ДПА

Апатията на избирателите заплашва да се превърне в антипатия към ЕС сред разочарованите хървати, тъй като ниската избирателна активност може още веднъж да помрачи вота на страната за Европейски парламент.

Обезсърчени от постоянните трудности в края на първата година на членство в ЕС и разочаровани от политическите си лидери, хърватите вероятно масово ще игнорират предстоящия вот за Европейски парламент.

Хърватия се присъедини към ЕС през юли 2013 г. като нейните жители гласуваха за свои представители в Европейския парламент едва преди 13 месеца. Избирателната активност на първите за страната европейски избори достигна слабите 20,8 процента и нарастват опасенията, че това може да се повтори на 25 май. Един от проблемите е чувството, че този вот не е важен. Хърватите все още трябва да почувстват ефектите - позитивни или негативни, от решенията, които се взимат в Брюксел, заяви Давор Генеро, хърватски политолог и независим анализатор.

С други думи, хърватите не смятат Европейския парламент за особено важен за формирането на бъдещето си. Мнозина хървати очакваха ситуацията бързо да се подобри в резултат от членството в ЕС, което засили разочарованието от липсата на напредък, казва Генеро. Вместо възстановяване, на което се надяваха хърватите, местната икономика се сви с 0,6 процента през 2014 г. за шеста поредна година, докато безработицата нарасна от 18 процента миналата година до 22,3 процента през март 2014 г.

За същия период средната месечна заплата падна от 5500 куни 1000 долара на 5400 куни. Подобно на някои свои съседи хърватите са склонни да винят ЕС за сегашните си проблеми, когато всъщност собственото им правителство не успя да модернизира разклатената икономика, наследена от централно планираната социалистическа Югославска федерация.

Чак след като икономическата им перспектива се подобри, хърватите ще започнат да гледат на европейските въпроси с по-голям интерес, казва Генеро.

В същото време мнозина гласоподаватели смятат, че отговорни за постоянните проблеми са политическите им лидери. Освен от ниските заплати и голямата безработица, хърватите често се оплакват от широкоразпространената корупция и неефикасната административна и съдебна система.

Проучване, публикувано по-рано този месец, сочи, че най-непопулярни в Хърватия са двамата основни лидери - премиерът-социалдемократ Зоран Миланович и лидерът на консервативната опозиция Томислав Карамарко. Техните партии се класират малко по-добре.

Изборите за Европейски парламент са жизненоважни за Миланович и Карамарко. Те са голям тест за двамата преди парламентарните избори идната година, казва Борис Рашета, коментатор във вестник “24 сата”.

Смятам, че незначителна част от избирателите разбират значението на този вот заради правителството, което не обясни защо това е важно и как работи, заяви представителят на хърватската Партия на труда в Европейския парламент Никола Вулянич пред телевизия РТЛ.

Посещението неотдавна в Загреб на Жозеф Дол, френски депутат от Европейската народна партия, не успя много да образова избирателите. Посочвайки на младите хора за ползите от членството в ЕС, Дол каза на хърватите, че когато бил млад, преминаването на границата, за да гледа порно филм, било сериозно препятствие. Докато пристигна филмът беше свършил, каза той тогава, добавяйки, че благодарение на свободата на придвижване в ЕС младите хора днес не срещат такива трудности. Макар казаното да разсмя някои и дори успя да разтърси международните медии, остава да се види дали това ще мотивира хърватите да отидат да гласуват.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване