05/11/14 13:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кои са лидерите на проруските сепаратисти в Украйна и за какво се борят

Олга Недбаева
Франс прес

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че Игор Стрелков всъщност е полковник от Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация с истинско име Игор Гиркин. Снимка: от тв екрана

Кметове, губернатори или командири - лидерите на проруския бунт в източната част на Украйна, предвиждащи да проведат референдум за независимост в неделя, бяха почти непознати за широката общественост преди бунта, който от края на март разтърсва този рускоезичен промишлен украински район.

Ето кои са главните действащи лица на този бунт.

Павел Губарев - 31-годишен, самопровъзгласил се губернатор на Донецк. Задържан през март за накърняване на териториалната цялост, Губарев беше освободен в сряда и разменен за трима офицери от украинските специални служби, държани в плен от проруските сепаратисти. Освобождаването му веднага беше приветствано от руския президент Владимир Путин.

Любител на бокса и шеф на местна рекламна агенция, Губарев се превърна в говорител на протестното движение в Източна Украйна след падането през февруари на проруския режим на Виктор Янукович и след сформирането на прозападно временно правителство.

Роден в многочислено семейство и самият той баща на три деца, Губарев е активист на Украинската прогресистка социалистическа партия - формация, зародила се в 90-те години на миналия век. В основата на програмата й е отхвърлянето на Запада, на глобализацията, на САЩ и на Международния валутен фонд (МВФ) най-вече. Партията защитава идеята за встъпването на Украйна в съюз с Русия.

Денис Пушилин - 33-годишен съпрезидент на Народна република Донецк. След като изкара военната си служба, той не завърши висшето си образование по икономика в Донецк. Пушилин се представя за член на политическата формация “Ние имаме цел”, наследила пирамидална структура със същото име, създадена в Русия от Сергей Мавроди, който прекара няколко години в затвора заради измама, преди да бъде освободен и да поднови дейностите си в Русия и в бившия СССР.

През първото десетилетие на 21-и век Пушилин отговаряше за дистрибуцията в компанията за захарни изделия “Сладък живот”, ръководена от приближен на проруския депутат Борис Колесников. В биографията си, съставена през ноември, Пушилин твърди, че е безработен. Той казва, че е привърженик на паравоенната група Оплот, чийто лидер публично призова да “се избодат очите и да се счупят краката” на проевропейските симпатизанти, като преминат в действие. Пушилин е женен и има дъщеря.

Вячеслав Пономарьов - 49-годишен самопровъзгласил се кмет на град Славянск, бастион на проруския въоръжен бунт в Източна Украйна. Пономарьов беше човекът, който поиска от Владимир Путин войници и оръжия и обеща в интервю пред руската преса да “изтреби” онези, които са срещу него. За да възпрепятства президентските избори в Украйна на 25 май, Пономарьов казва, че е готов да “плени някой и да го обеси за топките”.

Хората на Пономарьов задържаха в продължение на една седмица екип от военни инспектори на ОССЕ, които ту бяха наричани “военнопленници”, ту “гости”. Пономарьов няма два пръста на лявата ръка и поддържа неяснота относно миналото си и евентуалното си участие в специални операции. Той е разведен, има син и твърди, че живее по-добре в самота.

Игор Стрелков (твърди се, че истинското му име е Игор Гиркин), 43-годишният командващ милициите в Славянск, избран да оглави бунта в Източна Украйна. Според украинските служби за сигурност Стрелков е полковник от руското военно разузнаване с истинско име Игор Гиркин, роден на 17 декември 1970 г. и жител на Москва. Той е замесен между другото в залавянето на наблюдателите на ОССЕ. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи предполагаеми прехванати телефони разговори между Гиркин и руския емисар Владимир Лукин, пратен от Кремъл, за да освободи екипа на ОССЕ.

Според СБУ Гиркин е преминал за последен път украинската граница през февруари 2014 г., за да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване