05/11/14 12:23
(http://www.klassa.bg/)

Полицията в Ню Йорк вербувала имигранти за информатори

 Нюйоркската полиция от години вербува имигранти, повечето от тях мюсюлмани, като информатори, които да слухтят в кафенета, ресторанти и джамии, съюбщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на документи, до които се е добрал, и на интервюта с бивши и настоящи високопоставени полицейски служители.

Вербувани били например хора, като продавач на храна от подвижна улична сергия в Афганистан, роден в Египет шофьор на луксозна лимузина и студент по счетоводство от Пакистан, повечето от които били арестувани за дребни нарушения.

Детективи от градското полицейско управление, работещи за специален отдел, наречен "Екип за градско осведомяване", провели 220 интервюта с цел вербуване само за първото тримесечие на тази година и стотици подобни интервюто в предишните години, твърдят полицейски служители, цитирани от вестника.

Те описват разговорите с имигрантите като доброволни, но вестникът твърди, че няколко мюсюлмански имигранти, с които журналистите разговаряли, твърдят, че били подложени на доста силен натиск да сътрудничат при полицейските разпити.

Въпросният отдел бил създаден заради спешната нужда от антитерористични мерки след атентатите от 11 септември 2001 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване