05/11/14 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Хищническа нация

Корпоративните престъпници, политическата корупция и ограбването на Америка

Чарлз Фъргюсън е удостоен с „Оскар” за документалния си филм „Вътрешна афера” (2011), а първа номинация за престижната филмова награда получава още за „Краят не се вижда” – филм за войната в Ирак. Фъргюсън е завършил университета „Бъркли” в Калифорния, има докторска степен по политически науки от Масачузетския технологичен институт и е бил консултант на Белия дом, както и на водещи компании като Apple, IBM, Texas Instruments.

„Фъргюсън представя яростно обвинение към хищническото поведение на части от финансовата система и към корумпираната демокрация, причинена от финансовите лобита на „големите пари“. Една книга, която си заслужава да бъде прочетена, независимо дали сте съгласни, или не с аргументите“, пише Нуриел Рубини, професор по икономика и международни отношения за “Хищническа нация”.

„С „Хищническа нация“ Чарлз Фъргюсън продължава започнатото във филма „Вътрешна афера“ - свързва точките и задава въпроси, но все още не получава отговори; как виновните за кризата не са подведени под отговорност и как можем да сме сигурни, че това няма да се случи отново.“, казва Ариана Хъфингтън, президент и главен редактор на Huffington Post. Следва откъс от книгата, подготвена от “Инфодар”.

Вече са написани много книги за финансовата криза, но две са причините, поради които реших, че е важно и аз да напиша нещо по въпроса. Първата е, че лошите се измъкнаха безнаказано и, учудващо, този факт не предизвика много публични дебати. Когато през 2011 г. получих „Оскар“ за най-добър документален филм, казах: „Изминаха три години от ужасяващата финансова криза, причинена от огромна измама, а в затвора не е влязъл нито един висш финансист. Това не е редно“. Когато впоследствие питах защо не са започнати съдебни преследвания, служителите от висшия ешелон в администрацията на Обама започнаха да увъртат, че не е извършено нищо незаконно или че разследванията още не са приключили.

Нито един от основните кандидат-президенти на републиканците не е повдигал този въпрос. Към началото на 2012 г. все още няма нито едно заведено дело срещу висш финансист, отговорен за финансовата криза. От страна на федералното правителство няма никакви сериозни опити да се използват граждански дела, конфискации на активи или възбрани с цел извличане на парични глоби и обезщетения от хората, отговорни за вкарването на световната икономика в рецесия. И не защото няма сведения за престъпно поведение. След като филмът ми видя бял свят, излезе огромно количество нови данни, най-вече от заведени граждански дела, според които, на базата на имейли и други доказателства, може да се твърди, че много банкери, включително висши мениджъри, са знаели отлично какво става, а това мирише на мошеничество.

Но дори да оставим тази криза настрана, има изобилие от доказателства за мащабно, ненаказано престъпно поведение във финансовия сектор. По-нататък в книгата съм посочил списък от известни нам факти, а те никак не са малко. Но освен деянията, станали причина за кризата, има и друго - големи американски и европейски банки са хващани да подпомагат корпоративните измами на „Енрон“ и подобни на тях, да перат пари на наркокартели и на иранските военни, да консултират желаещите да избегнат данъчно облагане, да укриват активи на корумпирани диктатори, да участват в споразумения за установяване на монополни цени. Общо взето, извършвани са какви ли не финансови измами.

Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия. С нарасналото си богатство и влияние той започна да подкопава устоите на американската политическа система (и двете партии), правителството и университетите с цел да избегне регулация. С напредването на дерегулацията секторът стана ...

Публикувана на 05/11/14 22:55 http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване