05/12/14 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Евроизбори в условия на дълбока криза

Народите на 28-те от Европейския съюз са дълбоко недоволни от политиката на рестрикции, упражнявана от Брюксел по нареждане на Германия.

Такива евроизбори никога не е имало. От 1979 г., когато представителите на Европейския парламент започнаха да се избират, а не да се назначават от съответните страни, евроизборите винаги са се смятали за нещо “несериозно”. Никой не им е отдавал значение и то основателно.

Това се дължи на обстоятелството, че самият Европарламент има много по-малко пълномощия от парламента, например на…Буркина Фасо или на Бенин.

Още от самото му начало Европарламентът се квалифицира като “гробище на слонове”. Там обикновено партийните лидери изпращаха най-безличните си противници, за да се отърват от тях. Там послушниците получаваха добри заплати и приличаха на разсилни… във фракове с жълти верижки.

Предстоящите евроизбори обаче ще имат изключително сериозни политически последици на общоевропейско и национално ниво. И това ще стане за първи път!

На тях народите на 28-те членки на ЕС ще покажат, че са дълбоко разочаровани и недоволни от политиката на рестрикции на Брюксел.

Гневът на гражданите се очаква да се отрази в значителна степен и на резултатите от евровота. За разлика от предишните избори, върху предстоящата надпревара за излъчване на представители в новия Европейския парламент ще рефлектира не само безразличието, но и пренебрежителното въздържане.

Никога досега Европейският съюз не е бил толкова отчужден от европейците. Огромни части от населението на много страни членки вече мразят открито политиката на съюза. Те искат Евросъюзът да бъде наказан.

Ако това обаче намери израз на изборите, тогава партийният състав на 751 евродепутати, които ще бъдат избрани, ще бъде доста разнороден и ще разкрие някои сензационни неща. Антиевропейски настроените политически сили със сигурност ще получат невиждан брой евродепутати. Точно колко ще са те ще се разбере в нощта непосредствено след вота.

В големите страни на ЕС, с изключение разбира се на Германия, се очакват политически трусове. “Вън Франция от еврото”, гласи лозунгът на Марин Льо Пен, в който тя ще се бори за първото или второто място на евроизборите.

Без Франция еврото не може да съществува. “Ако не успеем да променим политиката на Европейската централна банка и на ЕС, ние - Италия, Франция, Ирландия, Португалия ще бъдем принудени да излезем от валутния съюз, за да се върнем към националните си валути”, заяви Берлускони. Против еврото се обявяват и пет италиански партии, разполагащи с общо 60 на сто от гласовете!

На първо, и даже в най-лошия случай на второ място, се очаква да излезе неизвестната за широката общественост Партия за независимост на Обединеното кралство. Нейният лозунг е: “Вън Великобритания от ЕС!”. В предварителните социологически сондажи тя бие наред. Значение все пак обаче ще има процентът, който ще й отредят изборните урни. Срещу ЕС са и консерваторите.

Ако Англия напусне Европейския съюз, останалите страни ще подходят с безразличие към този факт. Естествено това е второстепенен въпрос. Може ли обаче еврото да оцелее, ако продължи недоволството от него на голяма част от френските граждани? Дали тази тенденция ще се засили или ще се запази е трудно да се предскаже, макар в исторически план Франция да е давала индикации за склонност към социален бум. Вероятно самият резултат от евроизборите в известна степен ще покаже накъде занапред ще вървят нещата.

БТА

Публикувана на 05/12/14 21:22 http://e-vestnik.bg/20508/evroizbori-v-usloviya-na-dalboka-kriza/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване