05/12/14 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Откриха връзка между Ел Ниньо и цената на шампоана

 Сушата и климатичното явление Ел Ниньо заплашват производството на палмово масло в Югоизточна Азия. Това предвещава увеличение на цената на шампоана или на пакет бисквити в супермаркетите по целия свят, пише АФП.
Палмовото масло е включено в състава на много от днешните козметични и хранителни продукти. 
Става дума за 85% от Индонезия и Малайзия. Цените вече започнаха да се повишават след сушата, наблюдавана и в двете страни през януари и февруари, въпреки че плодовете на маслодайната палма могат да живеят в продължение на няколко месеца без вода. Затова асоциацията на индонезийските производители на палмово масло приписва увеличението на други фактори, като се има предвид, че последиците от засушаването ще бъдат усетени едва по-късно през годината. 
Световната метеорологична организация съобщи през април, че "вероятно" климатичният феномен Ел Ниньо в Тихия океан в средата на 2014 г. може да се отрази на производството на палмово масло през 2015 г. 
Ел Ниньо, който се характеризира с необичайно високи повърхностни температури в централната част на тропическия Тихи океан, има значително въздействие върху климата в много части на света. Ел Ниньо въздейства върху тенденцията за повишаване на средната глобална температура.
Ако засушаването през 2014 г. е толкова сериозно, колкото през 1997-98 г., когато предизвика десетки хиляди смъртни случаи и милиарди долари щети, то може да има опустошителни ефекти върху маслото и палмовите плантации.
Въпреки че това е един от най-черните сценарии, той ще бъде от полза за алтернативни маслодайни култури, особено за соевото масло, произвеждано основно от Бразилия и Съединените щати .
Други са по-малко песимистични , като се аргументират , че палмовото дърво дава плод два пъти месечно две до три десетилетия, изисква малко поддръжка и земята, което го прави най-евтиното растително масло на пазара.
Индустрията е особено загрижена от нарастващия натиск от екологичните организации, които съобщават за увеличаващото се обезлесяване на древните тропически гори, за да се разшири отглеждането на маслодайната палма, пише АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване