05/12/14 21:02
(http://www.klassa.bg/)

Преди края на учебната година правителството получи оценки за грижата на децата на България

 За трета поредна година правителството получи оценка среден 3 в „Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ на Национална мрежа за децата.

Бележникът е ежегоден доклад, който показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството.

 

Бележник 2014 бе представен на 12 май 2014 г. в Министерски съвет.  Домакин на събитието беше вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Добър 4 е най-високата оценка от доклада, която експертите са поставили за сигурната и здравословна среда, в която живеят българските деца. Предните две години тази оценка е била 3.50. Най-ниска е оценката за усилията за преодоляване на детската бедност, която в България продължава да бъде най-високата в Европа от 2007 г. насам. През 2012 година тази оценка е била 3. Деинституционализацията, осиновяването, детското правосъдие и пренебрегването и злоупотребата с деца са другите подобласти, в които оценката е по-ниска тази година в сравнение с предходните две.

Оценките в Бележник 2014 са:

Политики за детето

Оценка

Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето

Среден 2. 97

Семейна среда и алтернативни грижи

Среден 2. 98

Здравеопазване

Среден 3. 11

Образование  

Среден 3. 11

Детско правосъдие

Среден 2.90

 

Резултатите в Бележника са съгласувани и валидирани с група от външни оценители, а една от новостите в доклада тази година е информирането на отговорните институции за ангажиментите, които ще бъдат анализирани и включването на тяхната обратна връзка. Другите две интересни нововъведения са,  че в изследователската дейност тази година участват деца и млади хора и че анализа излиза в две версии - популярна и експертна.

 „ 52,3% от децата у нас живеят в риск от бедност или социално изключване. Само след 20 години тези деца, на които не сме успели да осигурим добро образование и нормални възможности за развитие, ще е поколението, което ще работи и управлява страната ни.”, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Ключовите препоръки, които  Бележник 2014 отправя са 7:

  1. Създаване на Детски омбудсман;

  2. Развиване на самостоятелна семейна политика и семейно-ориентиран подход във всички секторни политики;

  3. Приоритизиране на превенцията, ранната интервенция и подкрепата на родителите в процеса на деинституционализация;

  4. Подобряване на механизмите за достъп до профилактични прегледи за неосигурените бременни жени;

  5. Изработване на гарантиран пакет от минимални здравни услуги за децата;

  6. Модернизиране на българското образование, съобразено със съвременните тенденции на развитие на обществото;

  7. Отмяна на Закона за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни и приемане на специален закон за детското и младежко правосъдие.

Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна. Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване