05/12/14 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Украинският ефект на доминото отваря път към Новорусия

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Тръгнат ли нещата в Източна Украйна по волята на проруските сили, границите в Европа отново ще бъдат преразгледани след анексията на Крим. В Донецка и Луганска област ще изникнат две нови държавни формирования - независими “народни републики”. Всъщност обаче и двете ще бъдат ориентирани към Русия, защото и в политически, и в икономически план ще зависят от подкрепата на Кремъл.

С тези “референдуми” - въпреки цялата международна критика, се цели Украйна да бъде разцепена. Гласуването в Донецк и Луганск протече в разрез с украинската конституция. Организираха го същите онези въоръжени сепаратисти, превземали с щурм сгради на държавната администрация и управления на милицията. Никой не е избирал тези хора - те сами наложиха с оръжие властта си. И само затова дори споменатите “референдуми” не почиват на демократични принципи и не будят доверие.

Независимите наблюдатели нямаха възможност да контролират хода на гласуването и оформянето на резултатите. Официални списъци на избирателите липсваха, тъй че също бе невъзможно да се проверят. Никой не знае колко точно хора са гласували реално. Възможно е бюлетините да са били фалшифицирани. И в урните да са били пускани повече от една бюлетина наведнъж. Може би също мнозина граждани на Украйна от източните региони, обхванати от страх, са предпочели да останат вкъщи. Прочее, световната общност не може и няма да признае този псевдореферендум.

Това обаче няма да спре сепаратистите. Те впрочем бездруго не очакват действията им да бъдат международно признати. “Референдумите” им представляваха на първо място популистка маневра. Те имитираха демокрация, за да се позоват на мнимата “народна воля”. Същевременно се канят да предизвикат верижна реакция. Защото се надяват, че сега ще се отвори път за такъв псевдовот и в други райони от Източна и Южна Украйна.

Стратегията им напомня теорията на доминото от времената на конфликта между Изтока и Запада. Според която идеологията и пропагандата създават предпоставки съседни държави да падат една след друга като плочки от домино и да минават на страната на Москва. Подобен сценарий заплашва днес и някои украински региони. Сепаратистите искат Донецк и Луганск да послужат като пример за появата и на други “народни републики”. Впоследствие тези плочки от домино може да бъдат обединени и да формират ново държавно образувание с името Новорусия. Вариант, който вече се споменава в Донецк и Луганск, а на първо място в Москва.

Руският президент Владимир Путин също използва термина Новорусия. Става дума за регион, който би могъл да се простре от Източна Украйна през Крим и Одеса чак до Молдова и Румъния, достигайки съответно границите на Европейския съюз. Крим вече бе анексиран от Русия. След него може да дойде ред на Донецк и Луганск, при все че днес Москва отрича подобна умисъл. Защото Кремъл вижда в тези региони плочки за домино по своя път към “Новоросия”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване