05/12/14 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Хамилтън надхитри Розберг в луда гонитба в Испания

 Пилотът на „Мерцедес” Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания на пистата „Каталуня”, 5-и кръг от шампионата във Формула 1. Британецът надви съотборника си Нико Розберг след дълга борба от старта до финала. Той поведе от първата си позиция на старта, но германецът не го изпускаше да избяга напред.

 

При първите спирания в бокса Розберг постави по-твърдите гуми, докато Хамилтън продължи с по-меките. Това помогна на британеца да се откъсне малко напред, но в края на състезанието

 

Розберг разполагаше с по-бързия тип гуми

 

и в последните обиколки притисна водача. Хамилтън обаче успя да запази лидерството и взе 4-та победа за сезона. С нея той излезе начело в шампионата, изпреварвайки Розберг с 3 точки.

 

Трети финишира Даниел Рикиардо с „Ред Бул”. Австралиецът изостана на старта, губейки позиция от Валтери Ботас с „Уилямс”, и остана зад него чак до първите спирания в бокса. През това време той изостана от пилотите на “Мерцедес” с над 20 секунди и загуби всякакъв шанс да се бори с тях.

 

Силно състезание направи Себастиан Фетел с „Ред Бул”. Шампионът стартира едва 15-и заради наказание от 5 места заради смяна на скоростната кутия, но по време на състезанието си проби път в колоната и в крайна сметка

 

взе максимума от възможното, завършвайки 4-ти

 

пред Ботас. Фетел изпревари финландеца два тура преди края с късно спиране в края на обратната права.

 

Разочароващо се представиха пилотите на “Ферари”. Алонсо и Райконен останаха едва 6-и и 7-и, като бяха далеч от темпото на “Мерцедес” и “Ред Бул”. В края двамата си спретнаха красив дуел, който в крайна сметка беше спечелен от испанеца.

 

Зоната на точките допълниха Грожан с „Лотус” и двамата пилоти на „Форс Индия” - Перес и Хюлкенберг.

 
Люис Хамилтън не сдържа емоциите си и след като се обля с шампанско, опръска и едно от момичетата, асистентки на награждаването.
“В това състезание Нико Розберг беше по-бърз от мен, спечелих сякаш по чудо, бяха първите думи на Люис Хамилтън след триумфа му в Гран при на Испания. - През цялото време имах проблеми с баланса на колата, опитвах се в движение да напипам по-точни настройки. Помолих инженера си да ми каже в кой сектор от трасето губя време. За щастие успях да задържа Нико зад себе си и за пръв път в кариерата си да завърша първи на това прекрасно трасе. Усещането наистина е неземно...”

 

По същото време отборът на “Ферари” почете първата победа, която Михаел Шумахер донесе за отбора - преди 18 години именно в Гран при на Испания. Пилотите Фернандо Алонсо и Кими Райконен, както и шефът на италианския екип Марко Матиачи произнесоха заедно: “Ние помним твоята първа победа за нас, Михаел”.

 

В момента Шумахер е в кома в болница в Гренобъл след инцидент при ски през декември миналата година. Михаел Шумахер спечели първия от общо 72 старта за “Ферари” на 2 юни 1996 година в Гран при на Испания. Германецът завоюва пет от седемте си титли с италианския тим между 1996 и 2006 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване