05/13/14 08:30
(http://www.klassa.bg/)

Как Иран крие доставките за ядрената си програма

 Поверителен доклад, съставен от експерти на ООН, разкрива методите, с които Иран си служи, за да заобикаля наложените му заради неговата ядрена програма санкции.

В документа се описва как титанови тръби се скриват в стоманени и как доставки за иранската петролна промишленост се използват като прикритие за получаване на части за ядрен реактор с тежка вода, предаде Ройтерс. 

Автори на доклада са експертите на ООН, които контролират спазването на санкциите, наложени от Съвета за сигурност срещу иранския режим. В него се казва, че опитите на Техеран нелегално да си достави материали за своите спорни ядрени и ракетни програми

може да са понамалели заради преговорите,

които той води за дългосрочно споразумение със световните сили

Според доклада, който е бил предаден в комитета по санкциите на Съвета за сигурност дни преди новия кръг от преговори във Виена между Иран и шестте световни сили, е възможно обаче и друго обяснение – че Иран просто се е научил как да надхитря службите за сигурност и разузнаване, за да се снабди с „чувствителни“ компоненти и материали. 

„Доставките за мирни ядрени дейности на Иран не са забранени. Засега всичко, което Иран прави, е в съответствие с правата и задълженията по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. За беда обаче

каквото и да направи Иран, дори и с добри намерения, на него се гледа с подозрение,

вместо като на нормално поведение от страна на един участник в договора“, каза говорителят на иранската мисия в ООНХамид Бабаей. 

Докладът, до който агенция Ройтерс е успяла да получи достъп, включва снимка на 10 титанови тръби, скрити в стоманени, които са изработени и изпратени от Китай. Те са били поръчани от базирана в Техеран компания. 

Друг пример за заблуда, който експертите са наблюдавали през последните две години, е свързан с опитите на Иран да получи германски и индийски клапани за своя реактор с тежка вода в Арак – съоръжение, което се оказа „ябълка на раздора“ в преговорите между Техеран и шестте световни сили. 

Понастоящем в Германия се разследва доставката на 1767 клапани за компанията MITEC, която попада под санкциите на ООН от 2010 г. заради работата ѝ за реактора в Арак. Според доклада на експертите за 2013 г. 1163 клапана са достигнали до компанията. Документ, свързан с клапаните и изнесен в доклада, сочи, че Иран е използвал законни доставки за своята петролна индустрия като прикритие за проекта „Арак“ в нарушение на санкциите на ООН. 

В доклада се разкрива, че документът „е бил получен от компютъра на ирански гражданин, който е отговарял за мрежата на доставките“. 

САЩ и европейските им партньори искат Иран или да се откаже от този проект, или да го трансформира

в неопасен реактор с лека вода. Техеран даде индикации, че би приел такова трансформиране. 

Експертите препоръчват правителствата да упражняват по-строг контрол над фирмите, които изпращат доставките, защото те често се оказват и поръчители на части, предназначени за Иран. 

Тази практика по принцип не е незаконна, но според авторите Техеран може да я използва, за да прикрие крайния получател или предназначението на товара. 

В доклада се посочват и няколко такива конкретни примера. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване