05/14/14 05:34
(http://www.klassa.bg/)

"Дженерал електрик" се готви за "Алстом"

 Американският гигант "Дженерал електрик" (General Electric) е в преговори с френските инвеститори, за да им отстъпи участие в дейностите на Алстом във ветро- и хироенергентиката, в случай, че успешно придобие енергийния отрасъл на френския производител, научи във вторник АФП от източник, запознат с въпроса.
"Разговорите са в ход" с "потенциалните френски инвеститори", каза източник пред АФП, като отбелязва, че се обсъжда и евентуалната продажба на "миноритарните дялове".
"Дженерал Електрик" неотдавна предложи на френския производител на електрически турбини и свръхскоростните влакове ТeЖeВe (TGV) 12,35 милиарда евро за енергийния й отрасъл, пожелан също и от германския концерн "Сименс" (Siemens). Френското правителство поиска да подобри офертата, определяйки я като недостатъчна.
Френският икономически ежедневник "Лезеко" (Les Echos) съобщи миналия петък, позовавайки се на правителствен източник, че френското правителство би искало дейностите в областта на вятърната енергетика да се поемат от "Арева" (Areva) в случай на успех на офертата на "Дженерал електрик".
В писмо края на април до президента на Франция Франсоа Оланд, главният изпълнителен директор на "Дженерал електрик" Джеф Имелт заяви, че е готов да " посрещне френски инвеститори" в капитала на своята хидроенергийна дейност, както и да "разгледа всяко предложение за придобиване на акции от френските инвеститори във ветрогенератори (на сушата и в крайбрежните води) на Алстом.
Съветът на директорите на Алстом си даде срок до края на май, за да разгледа офертите за изкупуване на дейностите на компанията, въпреки че вече изрази своите предпочитания към "Дженерал електрик".
В предварителното си предложение "Сименс" оцени между 10,5 и 11,00 милиарда евро енергийния портфейл на Алстом и предложи да отстъпи на френската компания по-голямата част от своите дейности в транспорта. Тази опция се ползва с подкрепата на френския министър на икономиката Арно Монтенбур, пише АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване