05/14/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Лоран Фабиюс: Жалко, че Обама не реши да удари Сирия

 Сирийският режим е използвал най-малко 14 пъти химически оръжия от края на 2013 г. досега, заяви във Вашингтон френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от АФП.

Разполагаме с елементи, които показват, че в последните седмици отново са били използвани химически оръжия, по-специално хлор, макар и в по-малки количества, каза дипломат номер едно на Париж, който е на посещение в САЩ.

„Разполагаме с надеждни свидетели на използването на химически оръжия, според които от 25 октомври 2013 г. досега Дамаск е прибягнал 14 пъти до химически агенти“, добави той.

Фабиюс съобщи, че френски експерти анализират взети проби.

Франция съжалява, че американският президент Барак Обама не реши да удари Сирия през есента на 2013 г.,

допълни министърът. „Съжаляваме, защото мислим, че това щеше да промени много неща в много отношения. Но това е вече свършен факт и ние няма да градим наново историята“, каза той.

„По онова време ставаше дума за масово използване на химически оръжия. И пак по онова време един голям лидер беше казал, че това е червената линия, която не трябва да бъде прекрачвана“, припомни Фабиюс.

Междувременно генералният секретар на ООН – Бан Ки-мун, съобщи, че

посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия – Лахдар Брахими, напуска поста си на 31 май.

„С голямо съжаление съобщавам, че реших да приема оставката на Лахдар Брахими“, заяви Бан, цитиран от ДПА. „Той се опита да сложи край на тази брутална и все по-влошаваща се гражданска война в Сирия. Той се изправи пред почти невъзможни за преодоляване препятствия. Но той продължи да полага усилия с голямо търпение и вещина“, посочи генералният секретар на ООН.

На свой ред Брахими благодари на Бан за подкрепата и призова Съвета за сигурност и международната общност да направят всичко по силите си, за да спрат конфликта. „Сигурен съм, че кризата ще приключи. Въпросът е колко още убити и колко още разрушения ще има“, каза Брахими.

От повече от година Брахими не криеше намерението си да се оттегли от поста си, отбелязва Ройтерс. Той успя да накара сирийското правителство и сирийската опозиция да седнат на два пъти на масата на преговорите в Женева, припомня АП. Трети кръг на преговорите обаче така и не се състоя. Брахими наследи на поста бившия генерален секретар Кофи Анан, който е негов отдавнашен приятел.

Бан Ки-мун все още не е взел решение кой ще е приемник на Брахими, допълва ИТАР-ТАСС. За евентуални приемници се сочат бившият премиер на Австралия Кевин Ръд, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, бившият министър на външните работи на Тунис Камел Моржан и видният британски дипломат Майкъл Уилямс, допълва руската агенция. Последният помогна за уреждане на конфликта в Южен Ливан през 2006 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване