05/14/14 20:45
(http://noresharski.com/)

Скандалът като длъжностна характеристика

Автор: Александър Кръстев

Не ми се случва особено често да чета Блиц или ПИК, но ако днес не го бях направил, щях да пропусна най-големите скандали на деня. „Бомби!“, както биха се изразили от любимия сайт на Пеевски и Бареков. А как иначе щях да разбера, че Ивайла Бакалова си е счупила крака в „Къртицата“, а Иво Прокопиев изпращал мейли на своите служители по темата за ЕРП-тата?

За щастие, в тези два сайта има будни хора, чиято работа е да откриват всичко, що е важно за техните читатели и може коренно да промени живота им. Разбира се, новините за инцидента с Бакалова и редакционната комуникация в Капитал са жизненоважни за всеки уважаващ себе си гражданин. И вероятно трябва да сме благодарни на точно тези „журналисти“, които ни разказват с такъв плам и най-вече с дълбочинни оценъчни анализи кой на кого какво искал да каже, покаже или причини.

И така всеки ден, скандал след скандал, бомба след бомба…

Разбира се, мейлът на Прокопиев до екипа му е толкова дълъг, че на всеки редови читател на Блиц би си спестил четенето на сериозния брой редове. А за четене между редовете дори и не можем да помисляме. Но пък ще прочете ударния анализ на „драгата редакция“ и ще разбере как собственикът на Икономедиа „опитва да лобира и чрез Европейската комисия“, насъсква журналисти срещу „срещу държавата, потребителите и личните му врагове Делян Пеевски и Цветан Василев“, казва им какво да мислят.

В белите държави писмото на Прокопиев (а и публикуваното след това от Капитал продължение на кореспонденцията) се напълно логична част от оформянето на редакционната политика на всяка медия или медийна група. В жълтите държави писмото на Прокопиев е повод някой да изпълни основната част от длъжностната си характеристика на „журналист“ – да открие или създаде скандал.

Ако можех да съм остроумен като Самуил Петканов, вероятно щях да пресъздам много достоверно как протича едно редакторско даване на задача към „журналист“ в сайтове като Блиц. Обаче въображението ми не е чак толкова развито. Да, дори и в правенето на медии може да има два свята. Един от тях обаче е излишен. Остава да изберете в кой искате да присъствате.

The post Скандалът като длъжностна характеристика appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване