05/14/14 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Топлата вода на равни сметки

 След 1 юни клиентите на топлофикациите ще започнат да плащат топлата си вода на равни вноски. Това предвиждат промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влизат в сила на тази дата. Освен за топлата вода тотална промяна има и в начина, по който се изчисляват прогнозните сметки за парното. Друга основна промяна е свързана със сградната инсталация - занапред етажната собственост ще избира между 4 варианта как тя да бъде смятана. Промените допускат и самоотчет на парното.

 

Първоначално измененията в наредбата бяха обнародвани и влязоха в сила на 29 октомври миналата година, буквално няколко дни преди началото на миналия отоплителен сезон. Това предизвика вълна от недоволство сред топлинните счетоводители и топлофикациите. От топло дружествата дори писаха на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че нямат време да адаптират системите си към новите правила. Затова от ведомството промениха датата, в която влизат в сила измененията. А именно - 1 юни. От министерството потвърдиха, че наредбата ще влезе в сила във вида, в който е обнародвана.

 

Така на практика за ползването на топлата вода след тази дата клиентите на топлофикациите трябва да започнат да плащат равните сметки. Според промените в наредбата равната сметка за топлата вода

 

ще се смята като 1/12 от общата енергия

 

на имота за топла вода за миналия сезон, определена от топлинния счетоводител след изравняването. Това 1/12 количество топлина ще се умножава по актуалната цена за топлата вода за съответния месец.

 

И ако определянето на равната вноска е задължение на топлинните счетоводители и топлофикациите, то за смятането на сградната инсталация входовете много бързо трябва да се организират и да си проведат общи събрания. Причината е, че до новия отоплителен сезон те трябва да са избрали по какъв начин ще им се смята сградната инсталация. В наредбата са дадени 4 варианта за това. Първият е, както досега, това да се прави от топлинния счетоводител. И тук обаче има съществена промяна. Тя е, че при изчисляването и вече няма да се взема предвид проектната мощност на сградата, а ще се смята

 

действителната инсталирана мощност

 

Тоест след като от проектната мощност се извадят всички свалени радиатори в апартаментите в дадената сграда.  

 

Другата опция е етажната собственост да плати на фирма, която да изчисли какъв е процентът на сградната инсталация. Третият вариант е етажната собственост да фиксира процент на сградната инсталация. А четвъртият – да си наеме специалист, който в присъствието на топлинния счетоводител и топлофикацията да измери реалния процент на топлината, която се отдава от сградната инсталация.

 

За да могат да станат законни измененията за сградната инсталация, се налагат промени и в Закона за енергетиката. Те вече са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергийната ефективност, който мина през обществено обсъждане. С тях се дава правото на избор на етажната собственост за метода, по който да се смята сградната инсталация. Засега Законът за енергийната ефективност не е в дневния ред на парламента.

 

Именно със свободата да се избира процентът на сградната инсталация са свързани и най-големите притеснения на бранша. От там прогнозират, че ще се стигне до ситуацията от зимата на 2006 г. и 2007 г. Тогава заради ниския процент на сградната инсталация (той беше ограничен между 15 и 30%) се стигна до изключително високи сметки за парно за тези, които не пестят. Не бяха малко случаите, в които се установи, че на радиатор са начислявани такива количества топлина, които той не може да излъчи в никаква случай.

 

Другата пълна промяна ще настъпи от зимата. Тя се отнася за начина, по който ще се правят прогнозните сметки за парното. Досега те се смятаха според това какъв процент от общата топлина, използвана от сградата, е потребил този апартамент през миналия сезон. Така сметката му през този сезон е същият процент от актуалното количество за целия вход за съответния месец.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване