05/15/14 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Държавата да предложи методика за такса смет

 Три години по-късно вече функционира едно от двете депа в България, признато от ЕК.

 

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на пресконференция за началото на строително монтажните работи на Завода за механично-биологично третиране в с. Яна, район "Кремиковци" с производство на гориво RDF, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова заяви, че през юли 2011 г. отново е имало събитие в с. Яна, но тогава много малко хора са вярвали, че този проект ще се започне и ще има резултат. Когато усилията са обединени, резултатите са на лице, похвали се тя. Столичният кмет подчерта, че от строителите очаква интензивна работа, спазване на качеството и сроковете, както и че ще следи работата по проекта. Всеки ден забавяне ще носи около 200 000 лв. санкции на строителя. За да може да изпълняваме този проект трябва да имаме и редовни плащания, разбира се, добави тя.

По повод на това дали спрените пари по ОП "Околна среда" (ОПОС) ще се отрази на проекта, Фандъкова обясни, че към момента проектът се изпълнява и заяви, че не иска да си мисли, че проектът може да бъде спрян.

След като беше променен законът от началото на тази година ангажиментът е на държавата да предложи методика за такса смет и според нея общините да предложат начина за плащане на такса битови отпадъци, заяви Фандъкова за нова как трябва да се определя такса смет. По мои разчети, ако нямаме ясна методика до средства на годината най-късно, тогава не би могла да се приложи, дори да бъде най-добрата методика, защото има нужда от подготовка, информация за хората. Нямам информация за такава методика досега, каза тя и обясни, че най-справедливият начин а се определя такса смет е на база на количество отпадъци, но въпросът е как се определя количеството.

Спиридон Александров, ръководител на Управляващия орган на ОП "Околна среда" обясни, че това е най-големият проект изпълняван по ОПОС, който е с огромно екологично значение за най-големия град в страната. Преди 7-8 години стана ясно, че управлението на отпадъците на Столична община изостава в сравнение с модерните тенденции изискванията на ЕС и националното законодателство. Преди 2 години и половина присъствахме на подобно събитие и гледахме в бъдещето, може би скептични, разказа той и добави, че сега след 2 години има конкретни резултати, изградена първа фаза, реализиран проект за разделно събиране на отпадъците. Когато е ясна крайната цел, всички ние показахме, че може да се справим със сроковете и предизвикателствата, добави той.

Заводът в с. Яна ще бъде готов през 2015 г., когато ще преработва 410 000 тона отпадъци годишно. Като в общия брой за преработка се включват около 39 043 т/годишно ще бъдат рециклираните материали, вкл. метали, пластмаси и хартия, RDF-около 178,462 т/годишно, подобен на компост материал-около 359 т/годишно и остатъци за депониране-около 75,635 т/годишно. Третирането на отпадъците ще се осъществява в рамките на 310 дни в годината. Това съответства на средно дневно доставени отпадъци приблизително по 1,300 т/ден. Реално, обаче в завода ще бъдат получавани само битови и сходни с тях отпадъци.

Представители на изпълнителя на проекта Обединение "Актор АД-Хелекйтор АД" поясниха, че целите на проекта са намаляване на депонирането с общо 52% сравнение с количеството през 2008 г., производство на RDF гориво, 57% рециклиране. Ползите от проекта са икономия на природни ресурси, намаляване на общото количество отпадъци. Оказва се, че и RDF горивото може да послужи в "Топлофикация-София", като може да замести от 10 до 12% от природния газ, който ползва топлофикацията./БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване