05/17/14 07:22
(http://e-vestnik.bg/)

ГМО: Семена убийци, фалшива реклама и черен ПР

Йордан Начев. Колаж: е-вестник

Освен лобиране и спонсорство на всички възможни нива в политиката на Монсанто и другите производители на ГМО влизат също лъжата, недобросъвестната реклама и отричане на негативните резултати от проведените независими проучвания и изследвания.
Благодарение на умело провежданата пропаганда масовото разпространение на генетично модифицираните организми се реализира в кратки срокове.

Обещанията от страна на производителите на ГМО бяха насочени в няколко основни направления – решаване на проблемите с изхранване на населението в развиващите се страни и в света като цяло, намаляване на разходите за производство на селскостопанска продукция и намаляване на замърсяването на селскостопанските площи с химически препарати. Какво показва практиката и каква е действителността след повече от две десетилетия масово внедряване на трансгенните култури.

1. Основният претекст на производителите на ГМО е възможността с тяхното внедряване да се изхранва непрекъснато увеличаващото се население на земята. Това твърдение се популяризира още от 60-те години със старта на проекта „Зелена революция“. Ако тези твърдения са верни, добивите от засетите с ГМ семена площи ще бъдат по-високи и това ще се постига с по-малко разходи за отглеждане на растенията. Това беше обещавано на фермерите. Анализът на резултатите от досегашното използване на ГМО не потвърждават подобна теза. (…)

През 2009 г. Сайънтифик Американ и Съюзът на загрижените учени (Union of Concerned Scientists – UCS) защитиха същата теза. В доклад на UCS се прави анализ на повече от 20 академични изследвания върху двете основни култури, подложени на генното инженерство в САЩ – пшеницата и соята. Позовавайки се на резултатите от тези изследвания UCS твърди, че трансгенните пшеница и соя не увеличават добивите. (…)

Резултатите през последните 15 години показват, че увеличението на доходите от селскостопанската продукция не се дължи на приложението на ГМО, а на хибридната селекция, която през хилядолетията винаги е била традиционен начин за развитие на растителната генетика. Въпреки всички действия досега и масовото внедряване на ГМО проблемите с изхранването се задълбочават и неравенството в света се увеличава с много по-бързи темпове през последните десетилетия.  В действителност проблемите с изхранването идват от прекомерната химизация на производството и неравномерното разпределение на продукцията. Категорично може да се каже, че внедряването на ГМО не повишава добивите. Това се оказа лъжлива реклама.

2. Създателите на ГМО твърдят също, че въвеждането на трансгенните култури намалява цената на производство и това ще облагодетелства както фермерите, така и потребителите. Дали това е така? Какви са фактите.

Само за една година цената на дребно за „Раундъп“ се е повишила от 32 долара за галон през декември 2006 г. до 45 долара за галон. През юни 2008 г. тя е вече 75 долара за галон. Това е скок от 134% за по-малко от две години. За същия период средната цена на соята, най-продаваната генномодифицирана култура в САЩ, се е покачила с повече от 50% – от 32,30 долара до 49,23 долара на акър. През юли 2008 г. Монсанто обявява, че планира да вдигне средните цени за някои от видовете генномодифицирана царевица на компанията с 35%. Това, което се прави с царевицата, се прави и с други генномодифицирани култури. Средната цена на соята, най-продаваната генномодифицирана култура в САЩ, се е покачила с повече от 50% само за две години – от 2006 г. до 2008 г. – от 32,30 долара до 49,23 долара за един акър. Такава ценова политика се провежда и спрямо другите основни генномодифицирани култури. (…)

Порочната практика за патентоване на семената за посев от частни корпорации води до заробване на малкия и среден селскостопански бизнес. Тези, които не желаят да попаднат под властта на патентованите семена, не могат да опазят продукцията си чиста от опрашването с трансгенните култури, понеже те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване