05/17/14 07:15
(http://e-vestnik.bg/)

Миньорите са още под земята, правителството погва протестиращите

Мурат Йеткин

Съветник на Ердоган рита протестиращ. Снимка: от тв екрана

Двама полицаи от екипите за специални операции влачеха протестиращ, като го дърпаха и за двете ръце, на 14 май в Сома, Западна Турция, където ден по-рано стана най-голямата трагедия с мина в Турция.

Тогава от една от колите в кортежа на премиера Реджеп Тайип Ердоган излезе млад мъж. Добре изглеждащият мъж с хубава прическа и елегантен в черния си костюм започна да рита протестиращия на асфалта, докато двамата полицаи го бяха притиснали в здрава хватка към земята. После се върна в колата, напускайки района на трагедията с кортежа на премиера.

Името му е Юсуф Йеркел. Той е на 30 години. Съветник е - както изглежда по външна политика, а също и за изказванията и статиите на английски език - на Ердоган, а работи и като заместник-ръководител на службата на премиера. Той е един от принцовете на Ердоган, един от членовете на “Екип А”, както те самите обичат да се наричат.

Чрез фалшив профил в Туитър, за който се твърди, че е притежаван от него, плюс този на негово име - (Да, макар, че Ердоган мрази Туитър, съветниците му ползват широко мрежата за манипулативни цели) - той обяви, че по-късно ще направи изявление. Преди да каже това обаче, Йеркел заяви също, че протестиращият е член на опозиционна младежка организация и че е ругаел по него и по премиера. Той каза това, за да оправдае неприемливите си действия.

Не, нищо не му се случи. Полицията не му зададе никакви въпроси за действията му. Той още работи в офиса на премиера; няма никаква предприета срещу него проверка.

Не искам да спекулирам, но може дори да бъде оценен за действията си в защита на по-висшестоящите.

Това е, защото само минути преди инцидента Ердоган направи нещо зрелищно. Той направи нещо, което вероятно за първи път прави премиер - който и да било премиер, на която и да било страна. Имаше протести на роднини на миньорите, докато той вървеше към своя кортеж след пресконференция, на която каза, че смъртта е част от “съдбата” на миньорската професия. После промени посоката си и тръгна към група протестиращи с думите “Елате и ме освиркайте в лицето”.

Преди появата на това видео на 15 май репортери интерпретираха погрешно сцената, казвайки, че той се е скрил от протестиращите в супермаркет наблизо, наобиколен от взвод от (вероятно 20-ина) телохранители. След като видеото се появи - има и други тълкувания на станалото, като някои предполагат, че Ердоган всъщност е гонел двама-трима души.

В супермаркета ръката на Ердоган се надига и спуска надолу два пъти, както се вижда от това не съвсем ясно видео, преди той да се обърне и да се качи в колата. (Въпросите са дали той е ударил или бутнал протестиращ, който бил спрян там от полицаи.) Йеркел, неговият съветник, излиза тогава от колата, точно след като Ердоган влиза, и рита друг протестиращ, хванат здраво от двама полицаи.

Има и друга снимка, за която трябва да ви разкажа. Два часа преди това, когато Ердоган пристигна в Сома и беше на мястото на мината, той бе приветстван от собственика на компанията оператор на мината Сома Кьомюр Ишлетмелери Алп Гюркан. Здрависа се с Гюркан и получи информация.

Това би могло да бъде сметнато за нормално, ако прокурорът в Сома, който незабавно започна разследване за трагедията, беше имал възможност да зададе няколко въпроса на собственика на обекта. Или ако въпроси можеше да бъдат зададени на когото и да било от компанията, която бе похвалена от министъра на труда Фарук Челик като компания, “преминала всички инспекции” успешно, сякаш нищо никога не се е случвало там.

Към снощи никой не е бил ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване