05/17/14 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Пловдивчани посрещат юбилейна фотоизложба на Синхуа

 „Журналистите на Синхуа обичат българската природа и хора и от 1956 г. отразяваме знакови моменти в отношенията между Китай и България. През този период във вашата страна са работили повече от 20 наши кореспонденти“, съобщи при отриването днес на фотоизложба в Пловдив г-жа Ян Си-ин, шеф-кореспондент на китайската информационна агенция Синхуа за България.

Експозицията „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ е позиционирана на втория етаж в Градския дом на културата „Борис Христов" и до обяд на 8 май 2014 г. всеки може да я разгледа. Тя е съставена от 65 снимки, като първата е от 1939 г. Изложбата се организира от Община Пловдив и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и е във връзка с честването тази година на 65 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

„Експозицията е ретроспекция на дългия период от време, в който развиваме приятелски отношения с Китай, гаранция за едно добро познаване, основа за добро партньорство. Може би това е причината така бързо да бъде финализирано подписването преди месец на договора за побратимяване на Пловдив с 16-милионния китайски мегаполис Шънджън“, посочи в своята реч арх. Илко Николов. Председателят на Общински съвет – Пловдив, който допринесе много в изграждането на партньорски взаимоотношения с Община Шънджън допълни, че основна част от снимките са от близките години. Факт посочващ нарасналия взаимен интерес от сътрудничество във всички области.

Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/, изрази надеждата отношенията с Китай да продължат да се развиват във възходящата линия, която интензивно са поели през последните месеци. „Дано в скоро време да имаме повече китайски студенти в българските учебни заведения, защото практиката показва, че завършилите тук винаги застават на ръководни позиции в своята родина. А част от тях могат да се реализират и в „Тракия икономическа зона“, където също очакваме китайски инвестиции“.

На откриването присъстваха зам. кметът Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“, съучредител на БКАБР, Катерина Гушкова, управляващ съдружник на „Респект консулт“, Мариела Николова, директор на френската гимназия, от академичното ръководство на Пловдивски университет и Технически университет – филиал Пловдив. Всички официални гости получиха уникален дар - специално издаден за годишнината юбилеен албум със 108 фотоси от фоторепортерите и журналистите на Синхуа.

Повечето посетители търсеха да видят снимки с пловдивска тематика. Оказаха се 3 –  на едната фокусът е Пловдивският международен панаир.

Интерес представляваха и фотосите с Тодор Живков и китайски партийни ръководители. Присъстващи си направиха на свой ред снимки на фона на тези архивни кадри. Синхуа е запечатала моменти и събития от българо-китайските отношения в четири области: политика и дипломация,  военен обмен,  икономическо и търговско сътрудничество и културни и хуманитарни връзки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване