05/17/14 11:34
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди доброволци помагат при наводненията в Сърбия, българите са в Ягодина

 Над 3000 сърби снощи пристигнаха пред Сава-център в Белград, за да се включат в спасителните операции за бедстващото население в Шабац.

Белградските граждани се отзоваха на призива на премиера Александър Вучич, който съобщи, че са необходими допълнителни сили за спасяването на хората. Министър-председателят каза, че "спасителните екипи са изтощени от тридневните операции и са нужни доброволци". Със специални автобуси доброволците заминаха за Шабац, където вече има над 10 000 души от цялата страна.

През нощта бяха изградени диги с близо 20 000 чували с пясък, които се опитват да спрат водата в Шабац. На няколко места в града положението е критично. "Ситуацията е много по-страшна отколкото изглежда", призна премиерът Вучич.

Според него днес най-трудно ще бъде в Парачин и Свилайнц.

Нивото на река Сава вече премина историческото си ниво от 595 см. от 1987 година.

И тази нощ продължи евакуацията на цялото население от град Обреновац. До момента са евакуирани около 4000 души. Вучич призна, че "там има жертви". 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава.

Според последните официални данни над 150 000 домакинства са без ток, наводненията до момента взеха седем жертви.

Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всички от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки. /БГНЕС, РТС и Танюг

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване