05/20/14 17:34
(http://noresharski.com/)

Бареков води за изборите… по реклама. Финансирането – неясно

Партията на Николай Бареков е убедителен водач в предизборната надпревара. Става въпрос обаче не за брой предполагаеми гласове на 25 май, а за финансови средства, инвестирани в реклама в медиите. Това сочат новите междинни данни от мониторинга, който Институтът за развитие на публичната среда прави сред 33 медии с цел да следи изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и кандидатите за избори 2014 г.

Според кодекса медиите трябва да публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден, а данните за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Информацията, ползвана от ИРПС, е от официалните сайтове на медиите и е актуална към 18 май.

Коалицията на „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден е сключила договори на обща стойност 734 412,52 лв., сочи мониторингът. Техният произход обаче остава неясен, след като нито една от партиите в коалицията няма държавна субсидия, а официално декларираните пред Сметната палата дарения са на стойност 113 хил. лв. Припомняме, че по-рано днес Протестна мрежа внесе в прокуратурата допълнение към сигнала си за финансирането на ББЦ, в който е показано как Бареков заобикаля Изборния кодекс, за да осигури пари за партията си.

Screenshot from 2014-05-20 17_54_06

Screenshot from 2014-05-20 19_22_02

Следващи по размер на договорите с медии до този момент са КП „Коалиция за България“ с 666 747, 93 лв. и ПП „Атака“ с 428,982 лв.

Водещите партии по стойност на публикуваните договори с медии:

КП България без цензура
КП Коалиция за България
ПП Атака
КП Реформаторски блок
ПП ДПС
ПП ГЕРБ

Сумите обаче не включват договори за външна реклама, което вероятно би увеличило сериозно общите стойности на разходите за реклама на отделните партии и коалиции. Това важи особено силно за „България без цензура“ и „Атака“, с чиито билбордове е залята цялата страна. Според Изборния кодекс общият размер на финансирането на тази предизборна кампания на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети не може да надхвърля 2 000 000 лв.

Всички статистики от мониторинга на Института за развитие на публичната среда можете да видите на този линк.

The post Бареков води за изборите… по реклама. Финансирането – неясно appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване