05/23/14 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Младите и бизнеса: Пътят до целта може и да е по-дълъг от очакваното

 В поредицата ни за младите предприемачи и техния успех в бизнеса ви срещаме с Георги Дичев. 

Преди няколко години той основава своя фирма за уеб и 3D услуги, която по-късно продава на чуждестранен инвеститор. Георги остава в компанията и отговаря за мениджмънта и растежа ѝ, като заедно с това развива свои странични IT бизнес проекти.

Преди да основе фирмата си, е работил като фрийлансър. Сметнал обаче, че може да бъде по-ефективен, ако създаде собствена компания, а програмирането остави на други. 

Въпреки това обаче пътят до крайната цел е бил по-дълъг от очакваното,

споделя той. 

„За фирмата имах нужда от начални средства, с които да купя техника и да покривам заплати. Открих програмите на „Джуниър Ачийвмънт“ в интернет и ми направи впечатление, че освен финансиране предлагат и

менторска подкрепа, а като твърде млад предприемач имах нужда точно от това. 

Взаимно спечелихме доверието си и фирмата стартира много скоро. Участвах в програмата „Младежки бизнес“, чрез която получих финансов кредит от 4000 долара и менторска подкрепа. 

Една от най-големите ползи за мен беше увереността, че съм тръгнал на прав път. В допълнение „Джуниър Ачийвмънт“ препоръчаха фирмата на свои партньори, които се превърнаха в първите ми клиенти“, разказва историята си Георги Дичев. 

„Рисков играч, пълен с идеи как да подобри света“ – това е дефиницията, която той дава, запитан как, според него, трябва да изглежда предприемачът. 

Споделя и своята рецепта за успех: „Започва се с иновация и адаптация към пазара, след което се преминава към мащабиране.“

Питаме го какво би посъветвал тепърва стартиращите свой бизнес.

„Ако бизнесът ви е иновативен, ви съветвам

да се откажете от грандоманските възгледи и да стартирате на малки експериментални стъпки. 

Ако бизнесът ви не е уникален, а конкурентен, искрено ви съветвам да поработите поне шест месеца в сходна фирма, за да натрупате наготово тяхното ноу-хау и да не преповтаряте грешките им“, споделя той. 

Неговото мнение е, че бизнес дейността в ИТ сектора на започващите компании трябва да се насочи в чужбина заради по-големите перспективи на световния пазар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване