05/24/14 11:06
(http://e-vestnik.bg/)

Захари Карабашлиев: “Отвътре” на Радослав Парушев е паве в развалените зъби на българския шоу-бизнес


В понеделник излиза от печат новият роман на Радослав Парушев “Отвътре” (Сиела). Писателят Захари Карабашлиев го представя така: “Левски, Осама Бин Ладен, български телевизионни сериали, любовна история, Трета Световна война и затворническо порно - миксирани арогантно, забавно и майсторски в един квазиутопичен коктейл, какъвто само Радослав Парушев би могъл да създаде. Този роман е както безкомпромисен разрез на обществото ни отвътре, така и тежко паве в развалените зъби на българския шоу-бизнес.” Радослав Парушев (1975) е един от създателите на неформалния литературен клуб „бързалитература“, автора на сборника с разкази „Никоганебъдинещастен“,  и романите „Преследване“. „Project Dostoevski“ и др. Публикувал е в сп. Егоист, сп. Едно, сп. Интро, сп. Плейбой. Следва откъс от романа.

Отвътре

Радослав Парушев

В същото време в един ресторант четиридесет метра по- на север, открит в бившия царски дворец, който преди това е бил турски конак, на една маса седят двама души, които по принцип цял живот са яли предимно лайна, но метафорично – иначе са се хранили с по-лоша или по-добра, нормална човешка храна, в зависимост от периода какъв е бил – ето сега например периодът е доста добър, единият, да го наречем Големия продуцент, похапва, леко бодвайки ароматно карпачо върху канапе от спек, сезонна рукола и домашна кладница, поръсено с дресинг от чери домати, майорана и кармелизирани бейби моркови. Сътрапезникът му, Делегирания продуцент от ТВ 8, бодва домашно маскарпоне върху пънче от сезонна паеля, бейби авокадо и златист свеж зехтин, киснат в кориандър. Тоест, не е като да ядат лайна в реалния, неметафоричен живот.
- Наясно си, че ми ебаваш майката с тези петстотин хиляди ресто, дето ми ги искаш, нали – бърчи вежди и забърсва уста с фина салфетка Големия продуцент.
- Тейк ит ор лийв ит, пич – смее се с пълна уста Делегирания продуцент от ТВ 8. – ти искаш да снимаш филм за Левски, не аз. Аз нищо не искам да снимам.ТВ 8 ще ти предостави парите ако аз ти одобря проекта от името на телевизията. Аз съм наясно със схемата – а ти кое точно не разбираш?
Големия продуцент е един от главните герои в тази книга, на вид около педесетгодишен мъж (а всъщност само на четирсет и пет, но много кокаин шмърка и се напива тежко - повече от три пъти в седмицата и много обича мазно червено месо, освен че цял живот в духовно отношение се е хранил с лайна и сетивността му по отношение на фините вибрации, от които Бог е сътворил това иначе прекрасно мироздание, клони към нула), дългокрак, висок, леко прегърбен, с посивяла коса, разрошена с гел и леко тупирана като на максимум осемнайсетгодишен северноамерикански тийн-певец, най-често решен в стилен черен костюм с приятни бели или тъмносини ризи (сега е с черна риза под черното сако, но не прави неприятно впечатление, напротив, в България има над осемдесет мъже, родени и отрасли в къщи с външна тоалетна, но след това научили се как да се обличат и Големия продуцент е един от тях) и с неописуемо самодоволен поглед, който, съчетан с наркоманския блясък, видимия интелект - лекичко под средното ниво, видимата обща култура - доста под средното ниво, видимото възпитание под всякаква критика и лилаво- кафевите наркомански полукръгове под очите, създава едно особено неприятно общо впечатление. В смисъл, на вас може да ви допада подобен човек, но на повечето хора, които познавам, не им допада. Което не пречи на повечето хора, които познавам да му лижат гъза, където го срещнат, защото Големия продуцент по принцип има много пари, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване