05/24/14 06:57
(http://e-vestnik.bg/)

Избори за ЕП: Избирателите са настроени срещу върхушката

Гриф Уити
Антъни Файола

Милиони европейци, които все още усещат бремето на продължителната икономическа криза, започнаха вчера да гласуват на четиридневни избори с 16 000 кандидати. Изборите са замислени да сплотят континента, но е почти сигурно, че те ще засилят позициите на тези, които искат да го разцепят.

Макар че се очаква десноцентристките и левоцентристките партии да запазят мнозинството си в Европейския парламент, крайните формации са на път да постигнат съществени резултати, като се има предвид, че избирателите подкрепят посланието, обвиняващо Брюксел за годините на висока безработица и бавен растеж.

Изборите, произвеждани на всеки пет години, предоставят на гласоподавателите единствената пряка възможност да кажат кой искат да управлява 28-членния Европейски съюз. Вотът идва в момент, когато Европа се бори да остане единна, след като е изправена пред сериозно предизвикателство за сигурността, произтичащо от намесата на Русия в Украйна, и продължаващи икономически трудности, които принуждават континента да става още по-сплотен от преди.

Рецептата за икономическо възстановяване е задълбочаване на интеграцията, но голям брой избиратели отхвърлят лекарството, като избират партии, които се застъпват за националния суверенитет, поставяйки го над съвместното вземане на решения.

“Това е популистка враждебна реакция срещу технократски проект”, каза директорът на Европейския съвет за международни отношения Марк Ленард. “Партиите от основното течение са съучастници в това, което се случва в ЕС, и сега избирателите искат да им натрият носа”, заяви той.

Проучвания на общественото мнение предполагат, че те ще направят точно това, след като се очаква партии, които са враждебни към Европа, да спечелят между една четвърт и една трета от местата в 751-членния парламент. Гласуването започна вчера във Великобритания и Холандия и ще продължи на континента до неделя включително, като резултатите се очакват късно същата вечер.

Предварителните данни от снощи и днес сутринта бяха смесени. Екзит пол в Холандия показа, че крайнодясната Партия на свободата се представя неочаквано слабо и завършва на четвърто място; популистката Партия за независимост на Обединеното кралство изглежда, че печели допълнителни места на изборите в Англия.

Не се очаква партиите от крайната десница и крайната левица да се представят достатъчно добре, за да прокарат свое законодателство или да създадат безизходица в Европейския парламент, където законопроектите могат да бъдат приети с просто мнозинство.

Но изборите може да имат сериозни последици за вътрешната политика в някои страни и отново да породят усещане за политическа нестабилност в региона. Те също така може да окажат влияние върху избирането на нов председател на Европейската комисия, което парламентът ще трябва да одобри за първи път.

Според допитванията настроените срещу върхушката партии се представят особено добре в страни, които понасят най-тежките последици от дълговата криза в Европа и където токсична смес от висока безработица и икономии отравя политическата атмосфера.

В страни като Гърция, Италия и до известна степен Франция враждебната реакция на избирателите също така изглежда донякъде насочена срещу икономическото водачество на Германия в региона, особено настояването на Берлин за балансирани бюджети на по-слабите германски съседи.

“Този вот е подсилван от чувството на икономическа несигурност, растяща безработица, орязване на социалните облаги и свиване на държавния сектор в момент, когато се наблюдават миграционни вълни в някои страни”, каза управляващият директор на фирмата за оценка на политическия риск “Тенео интелиджънс” Волфанго Пиколи. “Тези настроени против върхушката партии са способни да се възползват от тази несигурност”, заяви той.

В Гърция лявата партия СИРИЗА води в някои проучвания. Като се има предвид силното й представяне на неотдавнашни местни избори, подобно засилване на позициите й може да подложи на нов натиск десноцентристкото правителство на министър-председателя Андонис Самарас, така че то да се откаже от реформите и евентуално дори да свика предсрочни избори. Харизматичният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас е борец срещу икономиите, който се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване