05/24/14 06:51
(http://e-vestnik.bg/)

Пътят към трона: поредният преврат в Тайланд

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Това, което започна като въвеждане на военно положение на 20 май, прерасна във военен преврат, докато “Икономист” стигне до печатницата. Командващият армията генерал Прают Чан-оча обяви по телевизията, че въоръжените сили ще възстановят реда и ще извършат политически реформи - макар че какво значи това е неясно засега.

Още преди това изявление армията затвори десетина телевизии и хиляди общински радиостанции и нареди на останалите медии да спрат критичното мислене - като забрани например на журналистите да интервюират хора, които не заемат официални постове. Генерал Прают Чан-оча тогава заяви, че превратът е последното, за което мисли. Присъствието на войници по улиците на Банкок беше слабо.

Командващият свика на 21 май среща на всички страни в патовата ситуация, парализирала тайландския политически живот от месеци. Всички те се събраха във Военния клуб: високопоставени членове на управляващата партия “За тайландците”; ръководителят на поддръжниците им, Червените ризи; опозиционните Демократи (които обаче са част от върхушката); и Сутхеп Тхаугсубан, подкрепяният от върхушката лидер на уличните протести, които от ноември се опитват да свалят правителството.

Целта изглеждаше да се намери път към изборна демокрация. Те се срещнаха отново в клуба на следващия ден. Но въпреки че войските отрязаха достъпа до сградата, за да помогнат на участниците да се концентрират, политическо решение на патовата ситуация не изглеждаше по-близко. В този момент армията задържа лидерите на фракциите. Разбира се, забележимо беше отсъствието на Таксин Шинаватра. В самоналоженото си изгнание в Дубай той е основател на партия “За тайландците” и на останалите партии, които спечелиха всички избори от 2001 г., които бе позволено да се състоят. Именно влиянието на Таксин е нещото, което върхушката иска да премахне от политиката.

Превратът ще има бързи последствия. Тайланд рискува финансовите пазари да се подплашат, като го отрежат от достъпа до международни капитали. Той също така гарантира, че ще има още насилие. Червените ризи отдавна заплашват, че ще се противопоставят на преврат. Идеята за назначено правителство - планът на Сутхеп, който армията е възможно да подкрепи - също ще срещне съпротива от червените ризи. От ноември до момента 28 души са загинали в конфликта и стотици бяха ранени.

Сега армията вероятно ще разчисти лагерите на анти- и проправителствените демонстранти. Но Сутхеп, уличната инкарнация на администрацията, армията и съдебната система около немощния крал Пумипон Адулядет, обяви пред привържениците си, че борбата за отстраняване на Таксин и семейството му от политиката все още продължава.

Цената на политическата криза и липсата на икономическа посока бързо става ясна. В навечерието на преврата държавната агенция за планиране заяви, че тайландската икономика е изпаднала в рецесия. Само преди десетилетие Тайланд често беше даван за пример като страната от Югоизточна Азия комбинираща растеж с демокрация.

Какво ще се случи сега е трудно да се предвиди. Има някаква възможност превратът да приключи с политическо споразумение, след което да се поднови нормалният демократичен политически процес. По-вероятно е да се стигне до споразумение, позволяващо на историческия елит да остане начело на страната. И в двата случая това няма да зависи от генерал Прают. В Тайланд истинските решения се вземат от личните съветници на краля и в кралския дворец.

Начертаването на път за излизане от икономическата стагнация, от социалния провал, а сега и от още един преврат, се усложнява силно от предстоящия край на една епоха, 64-годишното управление на крал Пумипон. Той е почитан и популярен, за разлика от сина си, принц Маха Ваджиралонгкорн. 61-годишният престолонаследник изглежда ексцентрик. Навремето се разпространяваше интересно видео, показващо принца и третата му жена, разсъблечени, на парти за Фу Фу, неговия пудел. Кучето носеше титлата маршал на военновъздушните сили. Сега, когато управлението на краля приближава края ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване