05/24/14 06:55
(http://e-vestnik.bg/)

Съдбоносна битка на евроизборите в Гърция

Всички партии в Гърция лицемерничат, че тържествуват заради резултатите от първия тур на местните избори, но всички те искат да забравят тези резултати.

Ръководствата на всички политически партии в Гърция със сигурност искат да забравят резултатите от първия тур на местните избори миналана неделя. Но как Нова демокрация да иска да си спомня, че в този ден кандидадите на радикалната левица СИРИЗА за кметското място в Атина и за областната управа на Атика елиминираха десните си опоненти Арис Спилиотопулос и Йоргос Кумуцакос?

На предишните местни избори през 2010 г. Нова демокрация загуби кметското място в Атина, но на първия тур тогава нейният кандидат Никитас Какламанис получи 35 на сто. Как да бъде сравняван този процент с тези 17 на сто, които получи Арис Спилиотопулос миналата неделя? През 2010 г. Нова демокрация загуби битката и за областната управа на Атика.

Могат ли да бъдат сравнявани въпросните проценти с тези от миналата неделя? Не, разбира се. Но и ръководството на СИРИЗА, която има основания да се радва заради успеха си в Атика и Атина, е нелогично да не иска да забрави, че докато претендира за управлението на страната, нейните кандидати успяха да се класират за втория тур само в четири от 13-те области?

Как да не иска да забрави резултатите от първия тур ръководството на социалистическата партия ПАСОК, след като през 2010 г. нейни представители бяха избрани в 8 от 13-те области, а сега е под въпрос дали ще вкара двама-трима? Даже Комунистическата партия не иска да си спомни за вота. През 2010 г. нейният представител получи в областта Атика 14,5 на сто, а миналата неделя процентът за него падна до 11 на сто, а за кметското място в Атина - от 13,74 на сто през 2010 г. сега е паднал до 7,5 на сто.

Всички партии се надпреварват да кажат, че са победили, но всички горещо искат да забравят местните избори.

Истината е, че тези избори ще бъдат забравени в неделя, когато ще се състои “съдбоносната битка” на евроизборите и тя ще очертае тенденции до следващите парламентарни избори. Никоя партия обаче не иска да бъдат сравнявани нейните проценти на евроизборите в неделя с тези, които тя е получила на предишните евроизбори през 2009 г. Тогава ПАСОК получи 36,6 на сто, а сега за нея ще е голям успех, ако събере и… 8 процента!

През 2009 г. Нова демокрация получи 32,3 на сто, а сега тя не би сметнала, че се е провалила дори и да получи… десет процента по-малко. СИРИЗА тогава бе получила едва 4,7 на сто, но ако в неделя нейният процент е с 20 пункта по-голям, това ще се сметне за сериозно поражение.

Изборите за Европейски парламент в неделя обаче ще формират едно коренно различно съотношение на политическите сили в Гърция. Те вероятно ще затвърдят рамката, оформила се на парламентарните избори през 2012 г., но и едновременно с това ще пренаредят силите на партиите в същата тази рамка и ще изковат нови коалиции. Разбира се, предположенията са безмислени, докато не минат евроизборите. Дали обаче може да се говори, че те се очаква да разтърсят из основи цяла Европа, това предстои да се види…

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване