05/24/14 06:54
(http://e-vestnik.bg/)

Шизофреничната природа на турско-германските отношения

в. Хюриет дейли нюз

“Като погледнем на политическо ниво, излежда има огромни проблеми между Европейския съюз и Турция. Но пенсионният фонд, за който работя като съветник, реши мащабно да инвестира в Турция; има доверие в икономиката”, чух да казва бивш германски държавен секретар за външните работи в частен разговор преди шест месеца.

За мен нищо друго не може да опише така добре шизофреничното равнище на отношенията между Германия и Турция, колкото посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Кьолн тази събота, само ден преди изборите за Европейски парламент допълнително да изострят тази шизофрения.

Въпреки дълбоките противоречия заради посещението на Ердоган, чиято позиция по въпроса за злополуката в мина в град Сома беше широко критикувана от германските медии, това изглежда не дава отражение върху двустранните отношения.

Макар че визитата е по повод 10-ата годишнината от основаването на Съюза на европейските турски демократи - организация, известна като близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), никой в Германия няма съмнения за политическото естество на речта му пред десетки хиляди негови поддръжници, живеещи в Германия, само три месеца преди президентските избори, на които се очаква той да участва. Турците, които живеят в чужбина, за първи път имат право да гласуват и 1,5 милиона турци в Германия имат право на глас. Алевийската общност призова за демонстрация в Кьолн срещу посещението на Ердоган.

Не може да се позволява на Ердоган да мести в Германия битките от предизборната си кампания, заяви за онлайн изданието на “Шпигел” генералният секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС) Андреас Шойер.

Интересно е, че германското правителство призова Ердоган да внимава за думите си на митинга в Кьолн. При все това, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зайберт каза пред германската преса в понеделник, че турският премиер трябва да се стреми “да помогне за добрата обществена сплотеност тук и да не доведе до обратното”, а самият канцлер беше заета на следващия ден да позира с турски министър по време на въздушно шоу в Берлин с официалното партньорство на Турция.

Така че Ердоган може да е сигурен, че неговото посещение няма да засегне двустранните отношения, а както Озан Джейхун, германски политик от турски произход, ми каза вчера засега няма никакви последици на политическо ниво.

Но можем ли да кажем същото, когато става въпрос за положението на турската общност в Германия?

Целият този дебат около посещението произвежда обратен ефект върху отношенията на турската общност с германците. Преди всичко, то дава оръжие в ръцете на консерваторите, които използват всеки удобен случай да нападат Турция, за да докажат, че тя е негодна за членство в ЕС. Такива забележки предизвикват дълбоко негодувание сред турците в Германия, били те симпатизанти на ПСР или не.

Дори и онези, които не подкрепят ПСР, са много чувствителни, когато Турция е критикувана от Германия, ми каза по телефона вчера д-р Серхар Каракаялъ. Антимюсюлманските настроения в Германия карат турците да живеят с подозрение за реалните мотиви зад критиките, казва Каракаялъ, учен, който живее в Берлин.

Турците, получили германско гражданство, освен това ще се явят пред урните на изборите за Европейски парламент. Всяко послание, което би могло да бъде тълкувано като намеса в политиката, ще задълбочи допълнително антитурските настроения сред някои германци, които смятат, че турската общност е по-лоялна към Турция отколкото към Германия.

Дали си струва да се застрашават интересите на турците, които живеят в Германия, в името на политическата кариера?

Във всеки случай, вероятно никой няма да посъветва премиера да отмени посещението. Независимо дали са привърженици или противници на ПСР, турците в Германия се чувстват изоставени и заглушени от гласове, които вече и без друго смятат за враждебни.

“Има толкова силна реакция срещу Ердоган, че те не са му оставили ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване