05/24/14 02:06
(http://e-vestnik.bg/)

Що е розе и има ли то почва у нас?

Това вино все повече се пие – и по света, и  в България

Български розета (от ляво надясно): Розе от широка мелнишка лоза на изба Логодаж, цена около 10 лв. - сортът се оказва много сполучлив за розе; розе от серията “Шансон” на “Домейн Бойар”, цена 10-12 лв.; Розе Blush от пино ноар, винарска изба „Варна”, с характерен цвят на корал, цена 8-10 лв.; Розе “Енира” на “Беса вали”, цена около 15 лв.; “Сайкъл” на “Братя Минкови”, цена около 10 лв., розе “Лева” на “Винекс Славянци”, цена около 8 лв.

За последните 10 години консумацията на вина розе във винарска страна като Франция се е утроила. Това е необичаен ръст на продажбите на определен тип вино. За 2013 г. близо една трета от вината, произведени във Франция, са били розе. Франция е родината на розето. Но днес то е завладяло света. Десетилетия наред португалски розета са изместили френските, както и много европейски вина, на пазара в Щатите. Сега розе се прави по цял свят, променят се стилове, вкусове.
По традиция ценителите на виното се отнасят с пренебрежение към розето. Който е познавач на червени вина, рядко посяга към розе. По света пък има цяла категория ценители, които твърдо се придържат към бялото вино. И розето изглежда сякаш е по средата като изоставено. Но търсенето расте неудържимо.
В България всяка година излизат нови и нови розета от всички винпроми, малки и големи изби.

Най-напред – що е розе и има ли то почва у нас?
Наивно мнозина смятат, че розето е някакво избелено червено вино или смес от бяло и червено.
Вино розе се прави от червени сортове грозде, но технологията не дава възможност виното да се оцвети достатъчно. Технологията в общи линии е като за бяло вино.
Има различни червени сортове, някои от тях съдържат багрила само в ципата на гроздовото зърно. От такива сортове може да се прави и бяло вино – гроздето се смачква, отделя бял (неоцветен) сок. Ако сокът престои с гроздето, ще се оцвети, от ципата ще се отделят багрила, танини. Ако се отдели веднага от гроздето, остава бяло вино. В България също се правят бели вина от червено грозде. Един от екзотичните примери е бял мавруд на изба „Загрей”.
С тази техника от всякакъв сорт червено грозде, дори със силно багрилно вещество в зърното, може да се направи вино розе.

Сравнение на цветове на розета от различни сортове. Илюстрация: Уайнфоли

Просто сокът престоява с гроздето (според вида му) от 2-3 часа до 2-3 дни. Срокът е много разтеглив, зависи от сорта грозде, от температурата (между 8-10 и 25-28 градуса) и други технологични тънкости.
Най-напред има различни видове преси за грозде, чрез които се отделя сокът. Някои техники използват минимално пресиране на гроздето, дори от собствената си тежест. Други го въртят в барабани, като по-високите обороти извличат повече сок. Има и механични преси, които смачкват старателно гроздето.
Червеното вино обичайно ферментира заедно с гроздето. При бялото гроздето се отделя бързо от сока, преди ферментацията. При розето виното се прави от червено грозде и сокът се отделя бързо, преди още да се е оцветил достатъчно, и след това ферментира.
Има една често използвана техника за качествени червени вина, при която, като се смачка гроздето, част от сока се отделя веднага. Другото остава да ферментира заедно с гроздето. Така се получава по-концентрирано червено вино. Но отделеният още в началото сок, може да се използва за вино розе. Всичко зависи колко ще престои сокът с гроздето.

Публикувана на 05/24/14 02:06 http://e-vestnik.bg/20594/shto-e-roze-i-ima-li-to-pochva-u-nas/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване