05/25/14 07:50
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Кой да управлява България

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

Вчера в студиото на Сашо Диков Кирил Домусчиев, човекът постигнал безпрецедентни  успехи в областта на футбола, а може би и в бизнеса, заяви, че няма смисъл да се работи в България.

Става дума за човек, който се е доказал. Ако му се вярва, даже във футбола е на печалба. Планира инвестиции за стотици милиони, но не в България. Човекът се опита да обясни и защо прави това – защото ни управляват хора, които нищо не разбират от икономика.

Който е гледал внимателно за по-малко от 10 минути разбра защо в България е така и нищо не се променя.

Ама кой да чуе Домусчиев – нали е олигарх. Преди известно време чухме сериозни неща от Сашо Дончев - ама нали и той е олигарх. В петък пък гледах филм за Фил Филипов – един от най-успелите българи в света. Ама кой е чул за него – да не би да е футболист? Да не би да е Кобрата? Освен това дава лош пример – не уважава синдикатите, даже и германските. Може би за това изкарва фалирали предприятия от цял свят на печалба.

А у нас – разказа Домусчиев, „Товарни превози” върви твърдо към фалит, но не се приватизира. Как така ще дадем родния си транспорт на олигарсите? Които ще съкратят някои от безценните синдикални членове.

В събота и неделя дежурните в най-големите български сайтове, онези, които се хвалят с десетките хиляди посещения на ден, правят журналистика, като превключват телевизионните канали, за да чопнат нещо „скандално” и да го преразкажат.

Проверих сега – отзвукът от интервюто с Домусчиев е никакъв. Няма скандал. А това, че един от най-успелите българи не иска да инвестира в България – това просто не е новина. Ако беше казал, че ще сменя треньора или че се развежда, за да се ожени за някаква миска – щяхте да видите как се прави новина номер 1.

Онзи ден се запознах с един човек – съвсем нормален на вид, даже не пушеше пури. Оказа се, че е един от тримата най-големи производители в един бранш. От най-големите производители в света – да уточним. Никой не е чувал за него. И той ще инвестира, но не в България.

В това време хора, които през живота си не са разделили слама на две магарета, се пробват да управляват. Или се канят да управляват.

Домусчиев спомена как го управляват.

И Сашо Дончев е разказвал как го управляват.

Ама кой да ги чуе. Кой да ги покани да дадат акъл. Важното е да се хвърля прах в очите на хората. Да им се обещава реиндустриализация, европейски заплати и задължителна казарма, която ще спаси България.

Винаги съм казвал, че на всеки, който иска да управлява, първо трябва да се даде една бакалничка и след месец да му направим сметката по системата „дал Кольо – взел Кольо”. И ако се окаже, че бакалничката е на кяр, ако всичко е платено и рафтовете са пълни със стока, значи човекът може. Да се пробва и върху България.

Само че се съмнявам колко политици ще издържат този изпит.

Явно има хора, които могат да управляват нещо повече от една бакалница. Ама те дават лош пример. И е по-добре да ги прогоним.

Какво ли би станало ако Кирил Домусчиев, Сашо Дончев и Фил Филипов поемат държавата? Дали няма да я управляват по-добре от сегашните? От предишните. И от следващите?

Ама това няма да се случи никога. Защото как ще си дадем държавата на чорбаджиите-изедници. Които със сигурност не плачат, като гледат бедните хора. И които със сигурност ще изметат половината ни чиновници.

Няма да допуснем това. Ако все пак тази идея започне да напредва, ще се хванем за оръжието.

Да ...

Публикувана на 05/25/14 07:50 http://e-vestnik.bg/20597/v-desetkata-koy-da-upravlyava-balgariya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване