05/25/14 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Живеем в ледников период

 Проф. Спиридонов, изненада ли ви с нещо в климатично отношение тази година. Зимата беше необичайно топла.

 

Да, зимата беше необичайно топла, но не е като да не е имало и друг път топли зими. В този смисъл не може да се каже, че това е нещо, което никога не се е случвало. По-интересното е, че напоследък в една година се случват екстремни събития много по-често, отколкото през изминалите 50 години. Доскоро пък имахме снежни зими. Подобни топли зими са се случвали много пъти през миналия век.

 

Какво време да очакваме до края на май?

 

Прогнозата до края на май е ясна, ще е сравнително топло, но ще има и валежи, особено в следобедните часове. Уикендът ще е доста слънчев. Днес също ще е слънчево, може да се каже като по поръчка, който смята да ходи за гъби – след обяд.

 

Какво количество на валежите можем да очакваме през месеца?

 

Към края на май отново се очакват малко по-обилни валежи, но няма да е както досега. От порядъка на десетина литра на ден ще има към края на месеца.

 

Ваши колеги предвиждат, че и началото на юни ще е дъждовно?

 

Знаете, че по принцип дългосрочната прогноза не е точна, но по всяка вероятност юни ще започне с дъждове и влажно време.

 

Не ни очакват обаче потопи както в съседните държави?

 

Никой не може да гарантира това .Всяка година в отделни райони на страната има много интензивни валежи. Надявам се в цялата страна да няма нещо извънредно, но на отделни места, както се казва, всяка година има силни валежи и тогава реките преливат. И миналата година в Пазарджик и Първомайско имаше сериозни наводнения. И през 2012 г. също имаше сериозни наводнения около Старозагорско. По принцип юли е валежен месец. Юни обикновено е по-сух.

 

Можем ли да кажем отсега какво ще е лятото?

 

Много е трудна прогнозата, въпреки че по интернет вървят всякакви новини. Горе-долу ще е нещо, което се е случвало и през 2006, и през 2007 г. Това означава, че лятото го очакваме да е по-топло. През юли ще има доста топли и продължителни жеги. Очакваните температури ще са над 35 -37 градуса в горещите периоди. Интензивни валежи се очакват по всяко време и през юли и август.

 

Според вас реални или преувеличени са сценариите за бързи климатични промени и имат ли те някаква политическа обосновка?

 

Аз по принцип съм скептичен към тези прогнози, в които има значителен политически елемент. Това не означава, че трябва да разхищаваме природните ресурси. Но има и други средства за икономии. Парниковите газове са един елемент на климатичните промени, но не са единственият. Има много други фактори, които, съчетани помежду си, довеждат до бързи климатични промени.

 

Кои имате предвид?

 

Да започнем от слънчевата активност, която е в основата на нещата. Можем да продължим с океанските течения, промените в Гълфстрийм например. Най-напред започват по-сериозни промени в океанските течения и това се отразява върху атмосферата, която пък си променя циркулацията, ветровете също се изменят, системата е доста навързана. Не бива да забравяме и вулканичните активности. Има много фактори, които влияят. Само да се концентрираме върху един не е издържано от научна гледна точка. Всъщност парниковите газове предизвикват увеличение на водната пара в атмосферата, но както казах, не са единствената причина за климатични промени.

 

 ­ Доклад на ООН предвижда повишение на температурите до края на века с 4,8 градуса.

 

Документът е на същата международна група за климатични изследвания, която поддържа сценария за глобално затопляне. Тенденцията пък в последните години е към забавяне на скоростта на изменение на температурите. Тоест в момента има някакво повишение, но по-скоро тази тенденция на растеж вече се е забавила.

 

Има две версии – едната е за глобално затопляне, другата – за ледников период. Вие фен на коя от двете тези сте?

 

Не съм фен нито на едната, нито на другата версия. Защото като има две противоположни версии, това означава, че нещо е изпуснато в разсъжденията. В едната е преувеличено едно, в другата ­ друго. По принцип ако се повишат прекалено много температурите глобално по земята, не е ясно различните морски течения как ще се преориентират. Земята е преживяла много ледникови периоди, много горещи периоди, ние между впрочем сега се намираме в ледников период. Някога хората са ходели по туники и сандали и по нашите земи. Естествено е да има цикличност на времето.

 

Според доклад на МОСВ зимният туризъм у нас е застрашен заради топлите зими.

 

Да, тази зима беше топла. Ако тенденцията на повишение на температурите се запази, което ще засегне и зимния период, това означава не толкова липса на сняг, колкото високи температури, които го разтапят. Става въпрос за изкуствения сняг. Според мен проблемите в туризма не се коренят основно във времето. Едно време се казваше, че ни пречат сушата, кишата, дори и международното положение.

 

А да очакваме ли някакви екстремни климатични бедствия – урагани, цунами, при нас на Балканите?

 

-При нас на Балканите екстремните климатични бедствия като че ли все ни се разминават. От една страна малко по-трудно се прави прогнозата, защото сме на границата между две климатични зони, а пък това ни спасява от някакви свръхекстремни истории. Но са възможни пожари през лятото например, от много силни локални валежи пък са възможни наводнения.

 

Можем ли да очертаем ясни 4 сезона или те се размиват?

 

-Да, сезоните малко се съкратиха, но не може да се каже, че са изчезнали. Само понякога има бързи преходи от зима към топло време например. Има най-различни случаи. За да говорим за промяна на климата, трябва нещо стабилно да се случва в продължение на поне 30 години. Защото един климатичен период трае 30 години. В продължение на тези 30 години трябва да забележим някакво устойчиво състояние на температурен режим или на валежи. Сега в последните десетина години има една тенденция на повишение на температурите, но пък вече скоростта на повишение се забавя.

 

От 2000 г. започнаха сушите, сега пък имаме повече вода.

 

Променя ли се климатът, когато се измества земната ос?

 

Това е един от основните фактори, но земната ос се измества много бавно, за столетия. Ако тя се измени, всичките мобилни и сателитни връзки изведнъж ще изчезнат. Защото те се поддържат от така наречените геостационарни спътници, които висят над Екватора. Това, което се мени, е магнитната ос. Тя дрейфва с някъде 40-60 км в година на юг. И магнитният полюс оказва влияние върху атмосферната циркулация.

 

По какъв начин климатичните промени влияят на хората и на околната среда?

 

Влиянието им е различно. Бедствията например влияят зле на психиката на хората. Горещата вълна, която се случи през 2006 г. в Европа, се преживя много тежко. Климатичните промени влияят повече на хората с по-лабилна психика.

 

Може ли да се промени земеделието в резултат на климатичните промени?

 

Едва ли ще минем към отглеждането на други култури. Определено трябва да се мисли за някакви хибридни сортове, които да издържат на засушаване, чакат ни сушави години, а пък прекалените дъждове имат обратен ефект върху културите. Когато се редуват сушави периоди или много влажни периоди, няма какво да сменя в отглеждането на културите, те просто трябва да са устойчив вид Както е казал народът „Ако е горещо лятото, ще е хубаво виното.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване