05/25/14 07:54
(http://e-vestnik.bg/)

Моментът на истината - накъде ще тръгне Европейският съюз

Елица Златева. Снимка: личен архив

След почти едногодишна политическа и институционна подготовка и цял месец официална кампания в Европейския съюз (ЕС) настъпва моментът на истината. Резултатът от изборите за Европейски парламент (ЕП) се очаква с нетърпение не само заради нововъведенията в настоящата изборна кампания, но и заради това, че съставът на следващия парламент ще даде по-точен от което и да е социологическо проучване отговор на въпроса дали по пътя на възстановяването от финансовата и икономическа криза ЕС ще завие наляво към мерките за социална защита или ще остане в десния коловоз на тежките, но необходими реформи за растеж и заетост.

Според списание “Юропиън войс” за 751-те места в Европарламента се състезават общо 17 000 кандидати от 524 партии. За повечето от тях кандидатурата на сегашните избори ще остане единствено бегла среща с голямата европейска политика, понеже, както и в националните избори, конкуренцията за попълване на депутатските места ще е основно между големите, традиционно ориентирани партии.

Повечето от социолозите и анализаторите вече се съгласяват, че притесненията от очакваното засилване на националистите и популистите може да се окажат пресилени и че влиянието им върху вземането на решения в ЕС вероятно ще бъде доста по-слабо от относителния брой на техните депутати.

Приключващата изборна кампания премина под мотото “Този път е различно”. От формална гледна точка наистина е така: за пръв път в ЕС се дава възможност на гражданите да изразят предпочитанията си не само за съотношението на партиите в ЕП, но и за това кой да бъде следващият председател на Европейската комисия (ЕК). За пръв път в историята на ЕС кандидатите за приемник на Жозе Барозу имаха възможност да защитят в пряк дебат пред европейските граждани платформите на своите партии.

По същество обаче нито едно от двете нововъведения не е истинска новост.

Независимо че учредителните договори на ЕС преди не го изискваха, председателят на Европейската комисия винаги досега е представлявал политическото партийно семейство с надмощие в текущия парламент. По този начин лидерите на държавите членки показваха уважение към вота на гражданите, най-вече осигуряваха парламентарна подкрепа за законодателните инициативи на Комисията. Записването на това изискване в Лисабонския договор представлява просто признаване на установената институционна практика.

Имената на кандидатите за лидерския пост в ЕК при предишните избори също не бяха неизвестни. Въпреки че липсваше формално изискване те да бъдат обявявани преди изборите и да бъдат обвързвани с конкретна европейска партия, на практика винаги досега обсъждането на претендентите за председател на Комисията започваше месеци преди вота, а процесът на официалната номинация след изборите протичаше като добре отрепетиран спектакъл за пред медиите и обществото.

Кандидат-председателските дебати през последните шест седмици също бяха по-скоро формални. При регламент, който допускаше изказвания от 30 секунди до 1 минута, те не протекоха като състезание на идеи, а добиха формата на редуващи се декларации на кандидатите. Съответно и данните за обществения интерес към седемте председателски дебата, излъчени онлайн и по основните телевизии в Европа, бяха разочароващи: според ДПА телевизионното им излъчване е било проследено от между 1 и 5 процента от гласоподавателите в отделните държави.

Липсата на истински дебат беше подчертана и от практическото съвпадение в позициите на основните кандидати по важните за бъдещето на ЕС въпроси: насърчаване на растежа, стимулиране на заетостта, контрол над финансовите пазари, запазване свободата на движение, защита на околната среда, енергийна сигурност, по-сериозна роля на ЕС на глобалната сцена.

За това колко близки се оказаха платформите на водещите партии свидетелства вече анекдотичната размяна на реплики между кандидатите и водещия на дебата във Франция на 9 април: на забележка на водещия, че кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер и кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц на практика не демонстрират ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване