05/25/14 10:10
(http://www.dnevnik.bg/)

На живо: 22.86% е избирателната активност към 17 часа


Започна изборният ден в България и засега без никакво напрежение и нарушения. "Дневник" ще следи как протичат изборите по места през деня, и ще публикува междинните резултати от проучваният, които социологическите агенции правят сред вече гласувалите.

17 часа

22.86% е избирателната активност към 17 часа по данни на Централната избирателна комисия, с изключение на районите Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Монтана и Пловдив, които все още не са изпратили информация. Гласували са 1 493 836 избиратели.

Най-висока е избирателната активност в район Кърджали - 37.2%, а най-ниска в район Варна - 20.15 процента. В ЦИК са подадени са 135 сигнала и 49 жалби.

От РИК-Добрич са препратили до прокуратурата сигнали за купуване на гласове. Жалбите са от ГЕРБ и Коалиция за България и са свързани със секции с предимно ромски избиратели в Добрич. 

Няколко часа след началото на изборния ден, по обяд в българското посолство в Берлин беше изключително спокойно, съобщи репортер на "Дневник". Там бяха открити две секции, а гласуващите към 12 часа местно време бяха не повече от 10-15 души. Нямаше никакви опашки за разлика от миналата година, когато се провеждаха предсрочните парламентарни избори.

16 часа

"Магистрален силует" увеличава преднината си пред "Силует на другар" в редакцията на "Дневник" и към 16 ч.

По сигнал за купуване на гласове полицията е проверила личните документи на група роми пред секция в сградата на Професионалната гимназия по фотография и полиграфия. Няма арестувани и задържани, казаха пред "Дневник" от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР), откъдето потвърдиха за случая.

15 часа

След репортаж на "Нова телевизия", който на 20 май показа как началник в мини "Бобов дол" уговаря работниците в мините да гласуват на евроизборите с определен номер, Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати свои представители в общината.

Нови сигнали със съмнения за изборни нарушения разпространи пресцентъра на ГЕРБ във Варна. Всички те са изпратени и до Районната избирателна комисия.

14.30 часа

Най-харесваният от комиксите в редакцията на "Дневник" в 14.30 часа е "Магистрален силует" - 27.9%.

Граждани сигнализират за съмнения, че регистрирани наблюдатели на изборите гласуват повече от веднъж в София. 

14 часа

Довечера в НДК няма да даваме пресконференция, защото искаме да видим как в ромските квартали са гласували и за коя партия, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува днес в училището в Банкя.

В Районната избирателна комисия във Варна вече са получени няколко сериозни сигнала за купуване на гласове, става ясно от информация на председателя й Соня Бъчварова. 

Около 16 хиляди русенци са упражнили правото си на глас до обяд, което е около 11% избирателна активност, съобщи Десислава Дивчева, председател на Районната избирателна комисия. В областта са гласували над 28 хиляди души. 

13.30 часа

17.53% е избирателната активност в България. Най-виска е в Бургас, най-ниска - в Русе, обяви ЦИК.

13 часа

Общо 12 059 полицаи са ангажирани да охраняват изборните секции в страната. До този момент няма регистрирани груби нарушения, заяви пред БНР директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Тодор Гребенаров. Той уточни, че съвместно с прокуратурата се работи по общо 160 прокурорски преписки, свързани с получени сигнали. 111 от тях са прекратени, а по други 49 работата продължава. 

"Висока избирателна активност над 50% ще бъде гражданска победа, искам честно състезание, само така ще държим контрол в държавата си и в Европа." Това заяви Меглена Кунева, която води листата на Реформаторския блок, след като гласува. 



Прокуратурата образува 211 преписки за изборни нарушения до 12 часа днес. Това съобщиха от държавното обвинение. Образувани са 11 досъдебни производства по общия ред и едно бързо производство.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е гласувал в Испания в българското посолство в гр. Мадрид, съобщиха от пресцентъра му. 

Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев написа в профила си във Фейсбук: "Гласуването си е празнична традиция за всеки, който вярва в демокрацията. Отидох до 127-мо, сега пия кафе със съученици от първи клас. Чакаме останалата част от компанията, за да седнем на обяд и бира. Е, точно аз няма да се заседявам." 

12 часа

Два сигнала за нарушения на изборното законодателство в Девня е подала БСП до Районната избирателна комисия (РИК) във Варна и Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Българите трябва да внимават, когато гласуват. Те трябва да гласуват информирано, добре премисляйки, когато попълват бюлетината, защото имаме информация за заблуждаване." Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след като упражни правото си на вот за европейските избори, съобщи пресцентърът на партията.

"Готви се манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции", заяви лидерът на "България без цензура", бившият телевизионен водещ Николай Бареков, след като гласува. Той обяви, че вчера е подал сигнал до МВР и прокуратурата и е дал показания. Сигналът му е дошъл от района на Банкя. 



11 часа

"Гласувах българските деца да имат за образец Ботев, Левски, Райна Княгиня, а не Кончита Вурс. Защото това ни предлагат от ЕС." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като гласува, съобщи пресцентърът на партията. Той е пуснал бюлетина, за да "Българите да не бъдат прецаквани и да няма санкции срещу Русия и американците, ако обичат, да не се месят в европейските работи".

Президентът Росен Плевнелиев, който гласува на евроизборите, призова към активност. "Гласът на всеки е важен, за да бъде България достойно представена в Европейския съюз", каза държавният глава.



Премиерът Пламен Орешарски има намерение след изборите да покани българските евродепутати, без значение какви са политическите им възгледи, за да обсъдят как по-ефективно да се работи за интереса на българските граждани. Това каза министър-председателят, след като пусна бюлетина, без да се възползва от възможността да посочи предпочитание в листата.

10 часа

7,62% е избирателната активност в страната към 10 часа, съобщиха от ЦИК след обработването на всички протоколи.Над 400 хил. българи са гласували до 10 часа днес. Най-висока е избирателната активност в Бургас - 13,41%. Следват Кърджали, Разград и Смолян с около 10%. Най-ниска избирателна активност има в Пловдив - 4,20%.

Най-харесваният комикс в редакцията в 10 часа е "Магистрален силует" - 25.3%, а в редакцията към 10 часа са 5.9 на сто от екипа.

Отстранен е член на Секционна избирателна комисия в Айтос, заради това, че е заместник-председател на Общинския съвет в града. За нарушението е подадена жалба, съобщиха от РИК-Бургас. 

"Гласът е най-ценният ни капитал. Трябва да го упражним". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като упражни правото си на глас, предаде ТВ7.



9 часа

Около 4% е била избирателната активност във Варна към 8.00 часа тази сутрин. Това сочат обобщените до момента данни на Районната избирателна комисия. Час и половина след откриването на изборния ден в 6ч. тази сутрин най-активни бяха избирателите в две варненски секции 298 и 300, които се намират недалеч от ромското гето в кв. "Владислав Варненчик".

6 часа

Изборният ден е открит във всичките 11 425 секции в страната, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Забавяне е имало само в Оряхово, където секциите са 17, заради липса на електрозахранване, уточнава БТА. Промяна има и в броя на избирателите, които са намалели от 6 533 828 до 6 376 521 души.  

Няма сигнали за нарушения на реда в изборния процес, съобщи МВР. Не са постъпили сигнали за инциденти в местата около секциите.



Изборите протичат нормално, незначителен е броят на жалбите, постъпили до този момент в ЦИК, съобщиха оттам. Те са свързани с това, че някоя от секциите например е отворена прекалено късно - в 6.30 вместо в 6.00 часа, че има предизборна агитация, а на практика гласоподавател е снимал диплянка от проспект с указания на ЦИК как да попълни бюлетината си и други подобни сигнали. Получен е сигнал от секция в Ловеч, че е отворена само една кабина в секцията за гласуване, което на практика не е нарушение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване