05/25/14 20:21
(http://e-vestnik.bg/)

Победители и губещи на Евроизбори 2014

При сто процента обработени протоколи ГЕРБ печели 27.4 на сто от гласовете, според социологическа агенция “Медиана”, представени в студиото на ТВ7. Коалиция за България печели 20.2 на сто от гласовете. За ДПС са дали гласа си 18.6 на сто от избирателите, за “България без цензура” - 11 на сто, за Реформаторския блок - 5.9 на сто.
ГЕРБ печели 30 на сто от гласовете според окончателното преброяване от “Галъп”.

Избирателната активност е 35,8 на сто, гласували са малко под 2,5 млн. души, коментира Димитър Ганев от социологическа агенция “Галъп интернешънъл”, позовавайки се на паралелното преброяване на 100 процента от извадката. Според него 120 хиляди души носят един мандат. Според окончателното преброяване на “Галъп” разпределението на мандатите е: ГЕРБ - 6, “Коалиция за България” - 4, ДПС - 4, коалицията около “България без цензура” - 2 и Реформаторският блок - 1.

ГЕРБ печели 30 на сто от гласовете според окончателното преброяване от “Галъп”, съобщи социологът Андрей Райчев по Би Ти Ви. Той коментира като изключителен срив вота за КБ - 18,5 на сто от гласовете, и като изненада изравняването с ДПС - 18,4 на сто. Резултатът за ББЦ е 10,4 на на сто, за РБ - 6 на сто, съобщи Райчев.

На днешните евроизбори за ГЕРБ са гласували 29,9 процента, за “Коалиция за България” /КБ/ - 19,5, за ДПС - 18,2, за коалицията около “България без цензура” /ББЦ/ - 10,8 процента, за Реформаторския блок /РБ/ - 6,3 процента. Това показват данните на “Алфа рисърч” от паралелното преброяване на 100 процента от извадката, представени по БНТ.

Ние сме третата политическа сила, каза лидерът на “България без цензура” Николай Бареков в студиото на ТВ7. Една трета от гласоподавателите на Меглена Кунева са минали към нас, много голям процент от ГЕРБ и от БСП са гласували за “България без цензура”, което прави тази политическа сила едно ново явление в българската политика и се надявам да не посрамя избирателите, които са гласували за мен, допълни той. Моите съюзници бяха ключов фактор в този резултат - и ВМРО и “Гергьовден” бяха с мен в тази тежка битка, каза още Бареков.

Политическата битка приключи тази вечер, народът каза своето мнение и мисля, че той иска една нова политическа сила да обедини около себе си останалите оцелели партии. Сега аз ще ги поканя всички тези партии още другата седмица и ще инициирам разговор върху националните приоритети и бърз план за излизане от политическата криза, в която тези партии вкараха България.

Смятам, че без предсрочни парламентарни избори няма как да се разминем. Те трябва да станат почти незабавно, но нямам предвид август. Моята надежда е с ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да потърсим контакт с държавния глава Росен Плевнелиев и да изработим стратегия за служебно правителство, което той да назначи, но да бъде определено от нас. Това трябва да стане до 14 юли, каза още Бареков.

Тези избори налагат един голям извод, който всички политици трябва да си направят - въпросът защо две трети от българските граждани не излязоха да гласуват, каза Михаил Миков на влизане в НДК. Загубата е загуба, тепърва ще правим анализи, но това е големият въпрос, посочи той. Слушам сега коментари за еврокомисари, сметки, но големият въпрос е защо българските граждани все повече губят доверие в институциите, каза председателят на парламента.

Според него това, което трябва да бъде в дискусиите между политиците, е как да бъдат укрепени институциите. По думите му това, което се случва на тези избори, ще трябва да бъде сериозно прочетено и от тези, които издигат плаката на победителите, и от тези, които са победени. Не е Борисов човекът, който ще иска оставката на Станишев, коментира още Миков ...

Публикувана на 05/25/14 20:21 http://e-vestnik.bg/20598/pobediteli-i-gubeshti-na-evroizbori-2014/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване