05/25/14 20:19
(http://www.klassa.bg/)

Почина ген. Ярузелски, последният комунистически лидер на Полша

 Генерал Войчех Яруселски- последният комунистически лидер на Полша, почина днес на 90-годишна възраст,

предадоха световните агенции.

Новината за смъртта на Ярузелски беше съобщена от бившия полски президент Александър Квашневски. В последно време бившият комунистически ръководител беше в недобро здравословно състояние.

Ген. Ярузелски пое управлението на Полша през 1981 г., когато обяви военно положение и нареди да бъде арестуван лидера на синдиката опозиционния тогава профсъюз "Солидарност" Лех Валенса.

Ярузелски обаче не успя да смаже борбата за свобода на профсъюза "Солидарност".

През 1989 г., осем години след като беше арестувал стотици членове на  "Солидарност", генералът започна преговори с хората на Валенса. Така стана първият комунистически лидер, който разчисти пътя за свободни избори и за демокрация.

По време на Втората световна война ген. Ярузелски се сражава в полска част на Съветската армия.

След това се издига във военната йерархия, докато стане главен политически офицер във полските въоръжени сили. Той е министър на отбраната в 1968 г., когато е извършена инвазията на силите на Варшавския договор в Чехословакия.

Генералът отричаше да е заповядвал стрелба по десетки работници в корабостроителниците на Гданск и Гдиня през 1971 г., за което беше съден след края на режима.

През 2008 г. Ярузелски беше съден и за въвеждането на военно положение в страната през 1981 г., когато само за една нощ бяха арестувани хиляди опозиционери.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване