05/25/14 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Сеизмичната активност не е свързана с България

 Вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна. Това заяви пред БНР шефът на Сеизмологичният интитут към БАН проф. Емил Ботев.

 

Земетресението не е нетипично за региона. Доколкото имам информация, няма сериозни разрушения у нас. Ще има множество вторични трусове, част от които не могат да бъдат усетени от населението. Те ще са със затихващ характер. Това обяви зам.-председателят на БАН Николай Милошев пред БНТ. "Много малка е

 

вероятността от още по-силен трус

 

но хипотетично е възможно. Няма опасност и на практика от цунами. Възможна е нормална вълна от 1-2 бала", каза още Милошев.

 

Главен комисар Николай Николов от "Гражданска защита" допълни, че няма сериозни материални щети в България. "Обстановката е спокойна", каза още той.

 

Само преди два дни се навършиха две години от мощния трус с епицентър в Перник, който разтърси цялата страна. Тогава земетресението бе със сила 5,8 и причини сериозни щети в района около епицентъра. Наблюденията, които провеждаме, показват, че толкова силно земетресение като пернишкото от преди две години

 

скоро не може да се реализира

 

каза още проф. Ботев. "Без да знаем с абсолютна сигурност какво става в дълбочина, винаги са способни изненади, но вероятността за изненади е минимална, тя е под 10% за нашите изследвания“, допълни професорът. Според него пернишкото земетресение е било  десетки пъти по-слабо по енергия от вчерашното, т.е. 30 пернишки земетресения, щяха да бъдат равни по енергия на това на остров Самотраки.

266 пострадали от паниката в Турция
В Чанаккале над 50 души са потърсили болнична помощ

266 са ранени в Турция при паниката от земетресението. Някои от тях са скачали през балконите, за да се спасят.

 

В Чанаккале над 50 души са потърсили болнична помощ, има пострадали и в Одрин и на остров Гьокчеада, който се намира най-близо до епицентъра на труса, предаде БТА.

 

От правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщиха, че земетресението е било с магнитуд 6,5 по Рихтер. То е станало в 12,25 ч., като е продължило приблизително 20 секунди.Земетресението, което е произлязло в Егейско море на дълбочина около 25 км, бе усетено в обширен район на Турция – от западната граница Одрин, Текирдаг, Къркларели през Истанбул, Чанаккале, Балъкесир, Маниса до южния град Измир. След първия трус са последвали 14 вторични труса, съобщиха сеизмолозите. В Гьокчеада са били ранени около 15 души, които пострадали, докато бягали или скачали от балконите.

 

След първата уплаха в Истанбул, където трусът силно разлюля анадолския бряг, обстановката се успокои, а хората се прибраха от улиците. Истанбулският окръжен управител Хюсеин Авни Мутлу заяви, че на територията на окръга няма пострадали и данни за щети.

 

На много места е прекъсната телефонната връзка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване