05/26/14 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Apple TV – малката кутия с големи възможности

 Apple TV е малък център за големи развлечения. Така описват от apple своята технологична джаджа, която се включва към домашната мрежа и започва да предава картина с 1080p FHD качество. Apple TV не е новост на запад, но в България е малко позната, може би предимно сред ползвателите на „ябълката”, които ревностно следят всички продукти на компанията.

 

Кутийката всъщност представлява един неограничен достъп до съдържание към домашния ни телевизор, без да ни трябва помощта на компютри или смарт екрани. Реално устройството превръща всеки телевизор в умен такъв и може да подава към него картина със страхотно качество.

 

Идеята на apple, разбира се, е ползвателите да могат да гледат без проблем всички предлагани от компанията филми и друго платено видео и аудио съдържание. Всеки, който има устройство на ябълката, ползва акаунт към iTunes, откъдето е заливан както с безплатни приложения, така и с платено съдържание.

 

Но това далеч не е всичко. В предлаганите апликации за Apple TV с регион България има някои с безплатно съдържание, например YouTube. Устройството дава възможност да се логнеш със своя акаунт и да гледаш всичко, което следиш и през компютъра в тубата.

 

В Apple TV има и други апликации – като vimeo, flickr, bloomberg, които предлагат както безплатно, така и платено видео съдържание, но изборът в тях е огромен и не може да се изгледат всички – трейлъри, подкастове, качени музикални клипове, цели предавания и дори филми.  

 

Разбира се, можем да разчитаме само на собственото ни съдържание, което имаме на домашния компютър или лаптоп, и да си пускаме филми и музика, с които разполагаме.

 

Едно от най-важните преимущества

 

на apple TV обаче е това, че можем да го свържем със нашия iPhone или iPad и да стриймваме директно от него на телевизора си. Няма значение дали ще са филми, снимки, видео клипчета, или пък ще играем някоя страхотна игра – имаме възможността да ползваме телевизора като по-голям екран и да вършим всичко на него с удоволствие и без грам насичане.

 

Колкото и да е странно или чудно, стрийминга, който минава през домашната Wi Fi мрежа е с прекрасно FHD качество и нищо не се губи по безжичния път.

 

Тоест, ако използваме услуга за стрийминг като HBOgo, Voio или друга подобна на българския пазар през нашия мобилен телефон, можем без проблем да я стартираме на устройството си и да включим стрийминга към екрана на телевизора си. Така гледаме прекрасно съдържание с високо качество директно на нашия огромен екран, без да е нужно да се взираме в малкия дисплей на телефона, поне когато сме у дома.

 

Устройството Apple TV можем да закупим за 229 лева директно от dice.bg, които са официални вносители на всички продукти на ябълката. На едно място (www.dice.bg) може да се сдобиете с продукти от целия асортимент на Apple, които можете да вземете от магазините на зарчетата или да поръчате по интернет и получите с куриер в дома си.

 

Ако трябва да обобщим защо е хубаво и полезно да си вземем Apple TV при възможност, бихме посочили много положителни причини и нито една отрицателна. Като параметри устройството е малко, тихо, ниско енергийно и има красиво функционално дистанционно, с което осъществяваме лесен достъп до цялото съдържание. Първоначалните настройки също са изключително лесни. Единствено трябва да свържем Apple TV към телевизора ни посредством HDMI кабел и сме готови. Кутийката сама ще дръпне своите настройки от домашната интернет мрежа. Ако телевизорът ни е по-стар и няма HDMI изход, то има различни адаптори, които да му помогнат да се свърже с малката кутийка.

 

Управлението е лесно и интуитивно и скоро ще се превърне в удоволствие. Тепърва ще се добавят и нови приложения за българския пазар, които да разширят възможностите и избора на безплатно съдържание – като HBOgo например.
HBOgo се пъха в „ябълката” до дни

HBOgo в България събра журналисти и блогъри за обща дискусия.
Над 30 хиляди души са потребителите на на стрийминг услугата HBOgo в България, стана ясно преди няколко дни от данни, изнесени от компанията. Силно се увеличава гледането на услугата през смарт телевизори или през Apple TV. „ Въпрос на време е услугата да може да бъде закупена само с абонамент за интернет, защото оператор вече не е само телевизионния оператор”, твърди мениджърът на HBO за България Димитър Нойков. HBOgo е услуга, която предлага почти цялото съдържание на HBO и която да можем да гледаме посредством стрийминг през браузър, мобилни и носими устройства или смарт телевизори. Сред предложенията можем да намерим едни от най-любимите сериали в момента на българския зрител – „Истински детективи” и „Игра на тронове”, както и много други, озвучени или с български субтитри.

 

„Това, което се промени в разбирането за технологиите през последните години, е, че те не могат да бъдат мислени извън съдържанието – двете сфери стават все по-зависими една от друга”, казва Димитър Нойков. „Това, което е безспорно, е, че силата на HBO е в селекцията на най-доброто съдържание”. В България съдържанието е най-доброто, най-пълното и най-евтиното спрямо другите пазари, коментира още той по време на неофициална среща с представители на медиите.

 

Преди година, когато HBOgo навлезе в България, сайтът е разполагал с библиотека от 1000 часа. В момента са на разположение 1800 часа американско и европейско кино, документалистика, анимация, музика и специални събития. Все по-голямо става и съдържанието, което е за свободно гледане, без регистрация.

 

HBO България не използва американското приложение, а разработено от Янош Зиларди, вицепрезидент „Дигитални медии” в HBO Европа и Петер Риц, оперативен директор на HBOgo, които са спечелили награда за него на технологичното изложение в Амстердам през 2012 г. Приложение HBOgo се ползва на 3 континента, в 12 страни в Европа, на 11 езика в Азия и от 60 оператора, партньори на HBO.

 

Данните за стрийминг услугата HBOgo показват и друга любопитна тенденция – силно увеличение на ползващите HBO GO през смарт телевизор – две от най-популярните марки LG и Samsung вече продават телевизорите си с вградено приложение за услугата. Към момента от компанията са в готовност да пуснат своето интегрирано приложение в Apple TV, тъй като там то отсъства. Въпреки това HBOgo се гледа невероятно лесно и приятно чрез AirPlay функцията на устройствата на apple, които предават съдържанието директно към Apple TV и телевизионния екран.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване