05/26/14 07:43
(http://www.klassa.bg/)

Борисова градина или булевард?

 Над тридесет години живея на улица до Борисовата градина и всеки ден си правя сутрешния крос на свеж въздух. Минавам оттам и когато отивам на работа. Известно ми е до болка всяко кътче. Знаят ме и бездомните псета в нея. Казвам това, защото онзиден комшия ме шашна с въпроса имаме ли наистина Борисова градина? А поводът бе следният. Миналата неделя май месец за първи път зарадва столичани с истинско пролетно време. Та с моя приятел реших ме да се порадваме на слънцето и да се поразходим в парка. Той обаче по-скоро приличаше на булевард с интензивен трафик на движението.

Всичко беше задръстено с коли. Тъй като асфалтовите алеи не стигаха, автомобилите паркираха и по тревните площи. Колите едва се разминаваха и хората се провираха между тях. Невнимателен шофьор за малко да блъсне дете. Същият инцидент се повтори миналото лято и почти се стигна до бой между бащата на момченцето и водача. Тогава зевзек, наблюдаващ свадата, предложи поне кметството да сложи светофар, та да пресичаме на зелено, за да не ни блъсне някой.

Във въпросната неделя приятелят ми се обади на дежурния в общината, но оттам му отговориха: „Ами какво да направим. Знаем, че е така. Ще докладвам за сигнала. Едно време имаше истинска Борисова градина.“ Не разбирам как „какво да се направи?“. На входа на парка срещу бул. „Драган Цанков“ до радиото има забранителен знак за автомобили, който трябва да се спазва. А за да се спазва, някой трябва да контролира. Толкова е просто. През есента на 2011 г., близо месец преди кметските избори, двама общински полицаи стояха по цял ден на пост и санкционираха нарушителите. И имаше ред. Изборите минаха. Йорданка Фандъкова пак ги спечели. 

Общината поне да сложи светофар, за да не стане беля

Полицаите си отидоха и повече не ги видяхме. Бедата е, че у нас всичко става постфактум, след като се преобърне колата. Общината се сети да монтира осветление и видеонаблюдение в парка, след като изнасилиха и удушиха Яна, под натиска на общественото негодувание. Сега вечер в алеите наистина е приятно, но защо за сметка на живота на едно младо момиче.

В случая трябва ли някой да бъде прегазен, за да се вземат мерки. Преди доста време в гората на Борисовата градина имаше детски картинг - прекрасно място за забавление на малките и отдих на младите семейства. Един кмет обаче го даде, говори се, на една естрадна певица, защото била негова съученичка. Картингът се трансформира в ресторант „Весело село“. Сега не знам кой го стопанисва, но всяка вечер там цвърчат мръвки и се лее вино. В съседство с него имаше детски канал, където палавниците гребяха на малки лодки. Той пък беше превърнат в треторазрядно кафене, което пустее. Вече не се учудвам на въпроса имаме ли наистина Борисова градина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване