05/26/14 08:04
(http://www.klassa.bg/)

Модулни роботи в мебелите на бъдещето

 Учени от Лабораторията по биороботика в Швейцарското федерално политехническо училище в Лозана (Swiss Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, EPFL) работят над универсално решение на това да можем да комбинираме функционалност, естетика и универсалност при избора ни на домашни мебели. Изследователите разработват комплекс от малки модулни роботи, които могат самостоятелно да се свързват, превръщайки се в тази мебел, от която имате нужда в момента.

 

Роботите, наречени Roombots, се свързват подобно на елементите на конструктора “Лего” и могат да създадат различна структура. Те са с форма на зарче със страна 22 сантиметра. Използват безжична връзка помежду си, а във вътрешността им има три двигателя, с чиято помощ се придвижват в трите направления. Модулите имат “щипки”, с които се захващат един за друг, за да образуват по-голяма структура.

 

Разработката все още е на етап предварителни изследвания и опитна реализация. Първоначално роботите ще бъдат насочени към хора с физически ограничения, които изпитват трудности не само при преместването на маса, а и да я завъртят например.

 

Такава умна мебел, която може да свърши част от работата на човека, ще бъде от огромна помощ не само за инвалидите и възрастните хора, но изобретателите се надяват, че ще предизвика интереса и на други кръгове от хора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване