05/27/14 08:16
(http://www.klassa.bg/)

Армията търси 2500 резервисти

 Военното министерство е сключило досега договор за платена служба в доброволния резерв на армията с 500 души,. Това количество обаче е крайно недостатъчно, тъй като според Бялата книга за отбраната, която написа предишният кабинет, до края на 2014 г. те трябва да са около 3000 души. Службата е на доброволен принцип и всеки получава веднъж в годината една пълна заплата според званието и длъжността, на които е назначен. Отделно ако резервистът е привикан на обучение, занятие или го пратят на мисия, получава пълното си възнаграждение като редови военнослужещ. Намеренията на ръководството на МО обаче са да изработи изцяло нов закон за резерва. „В сегашния си вид той е слаб и не работи. Не създава стимули за кандидати за доброволния резерв“, заяви военният министър Ангел Найденов. На същото мнение е и заместникът му Иван Иванов. Според него наистина има нужда от друг закон за резерва, тъй като сегашният не предвижда мобилизация и възможност за нарастване на силите и средствата на армията в случай на военна криза или война.

„Първите 35 бойци във възстановения батальон във Враца ще бъдат назначени от 1 октомври т.г.“, съобщи министър Найденов. Намеренията са крайната численост от 250 души да бъде достигната до декември. Близо 150 военни от други поделения вече са изявили желание да служат във Враца. МО обаче смята да въведе квота спрямо общата численост за бойци, изхвърлени на улицата поради ликвидирането на батальона преди две години. Той бе закрит от предишния кабинет без ясни аргументи и въпреки обстоятелството, че това е единственото поделение в цяла Северозападна България, което има задачи и по време на бедствия и аварии. Тогава за пръв път съпруги на военни излязоха на протест и блокираха центъра на Враца.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване