05/27/14 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Десният популизъм е достоен за съжаление

 Възходът на десния популизъм на европейските избори е “забележителен и достоен за съжаление”, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. Според нея най-добрият отговор е фокусът върху политика, която създава работни места и подобрява конкурентоспособността, предаде АФП.

 

По този повод Меркел заяви, че е важно избирателите да

 

бъдат спечелени отново и “това важи и за Франция”, където крайнодесният “Национален фронт” триумфира.

 

Сега предстоят сериозни дискусии за избирането на новия председател на Европейската комисия, добави германската канцлерка, като подчерта, че нито социалистите, нито консерваторите могат да съберат сами достатъчно гласове за избирането на председател.

 

Разликата между броя на местата за консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите (ПЕС) в Европейския парламент намалява леко, сочат нови данни, публикувани от парламента вчера. Те дават преднина от 23 места за ЕНП, предаде АФП.

 

ЕНП има 213 места в парламента, или 60 по-малко спрямо предишния парламент, а социалистите получават 190 места, или спад с 6. Либералите продължават да са на трето място с 64-ма депутати, или с 19 места по-малко отпреди, следвани от Зелените, които получават 53-ма депутати, или четирима по-малко, отколкото в предишния парламент.

 

Общо четирите групи  имат

 

530 места

 

спрямо 612 в предишния ЕП.

 

Предвид пробива на еврофобите на крайната десница и радикалната левица единственото възможно мнозинство е в голяма коалиция между консерватори и социалисти с евентуално присъединяване на либералите.

 

Радикалната левица с 46 места печели с 11 повече спрямо предишния парламент, а британските и полските консерватори имат 42 места, или с 15 по-малко. Колкото до еврофобите около британската партия ЮКИП на Найджъл Фараж, те получават 38 места, със седем повече.

 

Независимите в предишния парламент, сред които са френският Национален фронт, австрийската Партия на свободата и холандската Партия на свободата, ще имат 38 депутати. За сформирането на група са необходими минимум 25 депутати от седем страни.

 

Накрая Европейският парламент включва в рубрика “други” депутатите от партии,

 

които не са били представени

 

в предишния парламент, като движението “Пет звезди” на Бепе Грило в Италия, партия “Алтернатива за Германия”, която се противопоставя на еврото, и неонацистите от “Златна зора” в Гърция. Те имат заедно 105 места според последните оповестени данни, уточнява АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване