05/27/14 21:24
(http://e-vestnik.bg/)

Задава се ремонт на управляващата коалиция в Гърция

Правителствени промени в Гърция, които няма да се сведат само до обикновено разместване на хора, а ще бъдат “дълбоки”, възнамеряват да направят много скоро премиерът Андонис Самарас и неговият заместник Евангелос Венизелос.

Двамата днес се очаква да пътуват за Брюксел, където в четвъртък ще имат първи срещи след състоялите се в неделя Европейски и местни избори в Гърция.

В щаба на премиера Самарас има предложения ремонтът да бъде преместен за по-късен период. С оглед на тези промени обаче съществува опасност правителството да изпадне в бездействие, което кара премиера да не протака плановете си.

В основната коалиционна сила Нова демокрация тече оживена дискусия за това дали партията да прибегне до дясното пространство в търсенето на хора за тези промени или да се ориентира към центъра, както предлагат нейни влиятелни представители, като Димитрис Аврамопулос и Дора Бакояни.

Все пак се преценява, че изборът на хора трябва да е дозиран и да е либерален. Въпреки всичко обаче ремонтът е на старт и се смята, че ще свърши с финансовия министър Янис Стурнарас.

Оттеглянето на някои от него е знак, че вероятно “решението за избори е взето”.

Противно на тези очаквания обаче има и предложения, че все още възможностите не са изчерпани и че има какво да се реализира по отношение на изпълнението на меморандума за заемите и че има вариант да бъде предоговорен държавният дълг. Има също така мнения, че много от нещата, навредили на кабинета, не са свързани с финансовия министър Янис Стурнарас, а с данъчните промени, извършвани от главния секретар на правителството по приходите Харис Теохарис.

От тази гледна точка, Самарас е призван да избере дали на стола на Стурнарас да седне някой “мастит функционер”, или един от групата, занимавала се с тежките преговори с “тройката”, като например Ставрос Папаставрос или ще има някакво съчетание между двамата.

В плановете на премиера за правителствени промени се вмества и намерението му за смяна на шефа на централната банка, тъй като мандатът на сегашния управител Йоргос Провопулос приключва и вече е насрочено заседание на управителния съвет на банката на 10 юни.

Допълнително се проучва и възможността за използване на извънпарламентарни кадри в тези промени. Смята се, че вицепремиерът Венизелос предлага хора от гравитиращите около неговата партия ПАСОК, като наред с това предлага отстраняването на други.

Социалистите са поставили на мушката министъра на развитието и конкурентноспособността Костис Хадзидакис, за когото се говори, че ще бъде един от тези, които ще сдадат поста. Дебати се водят също за смяна и на други титуляри. Много вероятна е смяната на караула в министерствата на труда, на аграрното развитие, а също и на образованието.

Не се изключва да бъдат подменени и някои висши членове на кабинета, като Никос Дендиас, министър на обществения ред, който бе в челните редици на влезлите в конфликта с крайнодясната “Златна зора”, а също и правосъдния министър Хараламбос Атанасиу.

Предполага се, че в новата правителствена схема постове ще заемат всички или някои от тях, като Г. Кумуцакос, С. Калафатис и А. Спилиотопулос, представили се добре на местните избори.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване