05/27/14 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите в Украйна забавят ЕС за още санкции срещу Русия

Ройтерс

Произведените в неделя избори в Украйна, които Европейският съюз определи като успех, вероятно ще намалят натиска за широкообхватни санкции срещу Русия, докато Европа се тревожи как евентуалните наказателни мерки могат да навредят на икономиката й.

Часове след като ветеранът в политиката Петро Порошенко спечели убедителна победа на изборите за президентския пост, Украйна предприе вчера въздушни удари и десантна атака в дръзка реакция срещу проруски бунтовници, които завзеха летище.

Правителствените ръководители от ЕС се очаква да дискутират проблемите на Украйна и възможни бъдещи санкции на неофициална среща в Брюксел довечера, но според дипломати няма особено голям шанс за някакъв силен натиск за по-строги мерки.

“За момента няма да продължаваме с това”, каза пред репортери високопоставен дипломат от ЕС.

Изборите бяха обявени за много важно изпитание за това дали Европа трябва да засили натиска върху руския президент Владимир Путин.

Но тесните търговски отношения с Русия и ширещата се зависимост от енергийните й запаси заглушават всякакъв ентусиазъм на ЕС да затяга санкциите. Най-високопоставените представители на блока заявиха вчера, че гледат на изборите като на голяма стъпка към намаляване на напрежението между Киев и Москва.

“Приветстваме изявленията на Руската федерация, които дават индикации, че тя ще уважи волята на украинския народ и ще влезе в диалог с новия украински президент”, посочиха в изявление председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой.

По-късно Барозу се обади на Порошенко да го поздрави, че изборите са се състояли “до голяма степен според международните стандарти”, съобщи неговата канцелария, и да потвърди ангажимента на ЕС да подкрепи Украйна, имайки предвид обещания на Киев пакет от 11 милиарда евро помощи.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства предварителните резултати, според които Порошенко, милиардер и собственик на фабрики за шоколад, може да спечели достатъчно подкрепа, за да избегне балотаж.

Международната наблюдателска мисия, чиято оценка бе силно очаквана от ЕС, похвали Украйна, че е произвела едни избори, за които посочи, че до голяма степен са били в съответствие с международните норми, въпреки враждебната дейност на въоръжените групи в източните райони.

Досега ЕС наложи ограничени мерки срещу 61 души в Русия и Украйна от замразяване на активи и забрани за пътувания, както и срещу две енергийни компании на украинския полуостров Крим, който бе завзет от Москва по-рано тази година.

През последните седмици дискусиите сред 28-те правителства в ЕС се съсредоточиха върху конкретните стъпки, които могат да предприемат срещу Русия, включително ограничения, вариращи от мерки спрямо вноса на луксозни стоки до забрана върху петрола и газа.

Но нямаше единодушие как да се действа.

ДЪЛБОКО НЕЖЕЛАНИЕ

Някои страни с тесни търговски и енергийни връзки с Русия, като Италия, Гърция и Германия се тревожат за потенциалния ефект върху икономиките им от по-строги санкции, а други, като Кипър и Австрия имат тесни финансови връзки.

“Ще стане по-трудно да се привеждат доводи в полза на санкции предвид факта, че това бяха едни сравнително прилични избори”, каза за Ройтерс европейски депутат, пожелал анонимност.

Без единодушна подкрепа за по-строги санкции ЕС не може да действа - препятствие, предизвикващо недоволството на САЩ, които настояват Европа да наложи още ограничения на Москва.

Дипломатът добави, че ЕС внимателно ще наблюдава дали напрежението в Украйна затихва и дали Порошенко може да донесе повече стабилност на разкъсваната страна.

Това ще позволи на съюза да си запази заплахата за широки икономически санкции, ако пламнат нови вълнения.

“Трябва да видим как Порошенко ще може да работи на изток”, заяви той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване