05/27/14 19:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Камерън не иска Европарламентът да налага своя кандидат за председател на Еврокомисията


Британският премиер Дейвид Камерън настоя пред десетина лидери на Европейския съюз да не се оставят да бъдат подведени от Европейския парламент при избирането на кандидат за председател на Европейската комисия, предаде "Ройтерс".

В серия от телефонни разговори вчера и днес той е подчертал, че именно националните лидери трябва да кажат кого искат на този висок пост, а не да се оставят да им бъде наложен кандидат, подкрепян от Европарламента.

"Ние трябва да се придържаме към правилната процедура, а тя е, че Европейският съвет има правото да номинира" председател на Еврокомисията, заяви говорителка на британския премиер, имайки предвид органа, който включва всички лидери на страните членки. Освен с десетте лидери Камерън е разговарял по въпроса и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Камерън е притеснен, че един от водещите кандидати за поста твърди, че с оглед на резултатите от изборите за Европарламент лидерите на страните членки трябва да номинират него. Британският премиер настоява лидерите първо да определят кои са най-важните реформи, които трябва да бъдат извършени, и после да изберат подходящ шеф на Еврокомисията, добави говорителката.

Британският премиер смята, че въпросният кандидат - бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер, е твърде федералистки настроен и може да се окаже спънка пред амбициите му да преформулира отношенията между Лондон и ЕС, отбелязва "Ройтерс". Юнкер е номиниран от групата на десноцентристите от ЕНП като техен кандидат за най-висшия пост в Еврокомисията, която е изпълнителният орган на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване