05/27/14 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Трудни дни очакват Петро Порошенко

Новият президент на Украйна ще срещне повече трудности от всички свои предшественици, взети заедно, пише руски вестник

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Наблюдателите от ОССЕ признаха за демократични президентските избори в Украйна независимо от трудната ситуация в два източни региона - Донецка и Луганска област, обявили независимост. Редица западни лидери поздравиха Петро Порошенко за “впечатляващия му резултат”, още преди да бъде огласен резултатът от вота, пише “Комерсант”.

“Рано е още да говорим” обаче за среща на новия украински президент с Владимир Путин, коментирал пред вестника прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков изразеното вчера от Порошенко желание да разговаря с Москва през първата половина от юни.

Новият президент на Украйна ще встъпи в длъжност около 8-10 юни - ще положи клетва на тържествено заседание на Върховната рада, цитира “Росийская газета” Роман Зварич от изборния щаб на Порошенко.

Още преди това обаче - на 3-4 юни, Порошенко смята да посети Варшава, където ще се чества 25-ата годишнина от първите частично свободни избори в комунистическия блок. Новоизбраният украински лидер може да се запознае с президента на САЩ Барак Обама и държавни глави от Централна и Източна Европа. Това би станало за него международна “сгледа”. А веднага след церемонията по встъпване в длъжност Порошенко планира посещение в Москва, пише “Независимая газета”.

Западът гласува на петия украински президент кредит от доверие. В програмните си изявления Порошенко обеща да не променя курса към евроинтеграция на страната, решителни действия спрямо отцепниците от Донбас, преговори с Русия без посредници. Според Киев обаче прекият му диалог с Москва едва ли ще започне скоро. Поне защото Порошенко, също като всички украински политици, не признава юрисдикцията на Русия над Крим, добавя изданието.

“Зад паравана на самопровъзгласените Донецка и Луганска републики стои Русия. Според новините там имало вече и чеченци, и казаци. Това е необявена война срещу Русия и за нас е тежко да водим тази война сами. Трябва да използваме наши партньори, международни дипломатически и политически усилия, най-малкото за да спрем тази война”, отбелязва украинският политолог Володимир Фесенко.

Изборите в Украйна са уникални, тъй като хората гласуваха не за конкретен кандидат, а за бъдещи реформи. Порошенко е избран, за да изпълни една основна задача - да обедини страната въз основа на европейските ценности и да гарантира суверенитета и териториалната й цялост, допълва друг киевски аналитик - Володимир Горбач.

Украинската социоложка Ирина Бекешкина откроява сред кандидатите “партия на мира” и “партия на войната” - според нея Порошенко е избран като “най-яркия и силен представител на първата група”. “Хората гласуваха за него, защото са уморени от революцията и войната, искат компромис, мир, покой, нормален живот”, казва тя.

Съратниците и критиците на Порошенко са единодушни: той ще срещне повече трудности на президентския пост от всички свои предшественици, взети заедно. Никой от тях не е печелил избори в страна, в част от която фактически се води война, отбелязва “Новие известия”.

Същевременно вестникът изтъква, че от изборите личи “липсата на търсене за ултрадесни идеи в украинското общество”. Глашатаите на тези идеи Олег Тягнибок и Дмитро Ярош, оглавяващи групировките “Свобода” и “Десен сектор”, събраха най-много един процент от гласовете. Нещо повече - известният бизнесмен от еврейски произход Вадим Рабинович получи повече гласове от двамата националисти, взети заедно, посочва всекидневникът.

В поздравите, отправени към Петро Порошенко, ще прозира много “съчувствие, дори съжаление” заради “просто смайващия обем на задачите”, пред които е изправен, твърди “Московский комсомолец”.

Новоизбраният лидер трябва да спаси икономиката на Украйна, напомняща днес “Титаник” след сблъсъка с айсберга. Трябва да намери общ език с онази част от Украйна, която вече не се смята за Украйна. Да възстанови работните отношения с Москва, без да увреди отношенията със Запада. ...

Публикувана на 05/27/14 21:25 http://e-vestnik.bg/20612/trudni-dni-ochakvat-petro-poroshenko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване