05/28/14 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток”

 Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток” на наша територия. Това обяви вчера изпълнителният директор на проектната компания Владимир Ин­­ков.

 

Избраният изпълнител на проекта е “Стройтрансгаз консорциум” ДЗЗД, в който влизат руската фирма “Стройтрансгаз” и българското дружество “Газпроект Юг” с участници “Главбол­гарстрой”, “Промишлено строи­телство Холдинг”, “Тех­­­ноекспортстрой” , “Пон­с­­строй инженеринг”, “ПСТ Холдинг”.

 

“Подизпълнители ще бъ­­дат

 

около 110 български фирми,

 

с персонал от над 7500 души, уточни Владимир Инков.

 

Процедурата за избор на изпълнител на мегапроекта у нас тръгна през декември 2013 г. и в нея вземат участие “Спедстрой” ЕООД, ThyssenKruppMannex, италианската Saipem, Technip Germany, Larsen Tourbo, Sicim and Renco Consortium, “Стройтрансгаз консорциум”, NV Denys, Metal One, Bonnati-CCC - Gast­roy­montaj, Habau и ОТФ - Рус­газ-СК13. На втория кръг от процедурата са отделени трима кандидати.

 

Леонид Чугунов от “Газ­пром” и останалите участвали в обявяването на избора на строителя вчера отказаха да назоват точната цена, с която изпълнителят е спечелил търга. “Тя ще бъде съобщена едва след като бъде сключен и последният договор с подизпълнителите и доставчиците за изграждане на съоръжението”, поясни ръководителят на департамент в “Газпром”. Според него в противен случай има риск те да се опитат да надуят цените. Той бе категоричен, че за проекта предварително обявените

 

основни цифри остават без промяна

 

- 16 млрд. евро за целия проект и 3 млрд. евро за български участък.

 

“Цената е по-ниска от обявената в тръжната документация и е достатъчна, за да бъде газопроводът изграден в съответствие с всички технически параметри”, заяви още Чугунов.

 

“Извършени са необходимите предварителни проучвания за изграждането на газопровода и приемателните станции”, обясни той и поясни, че природният газ за България ще бъде по-евтин, защото страната ни е първа по трасето на бъдещата тръба. “Разбира се, пазарът ще определи цената”, допълни той.

 

Според шефа на БЕХ Иван Йончев “Южен поток” ще ни донесе диверсификация на маршрутите за доставка, независимост и сигурност на вноса и ще превърне страната ни в основен транзитен център за Южна Европа.

 

“Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 г. и да изплати заема за строежа на тръбата за 22 години”, каза още изпълнителният директор на БЕХ и допълни, че изграждането и експлоатацията на газопровода

 

ще бъдат съобразени с българското законодателство

 

което е синхронизирано с европейското”, обясни Йон­чев.

 

До края на годината остава да се изработят подробните устройствени планове по трасето на газопровода и да се завършат отчуждителните процедури на имотите, както и да се съгласува техническият проект за изграждането, поясниха от проектната компания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване